Svijet     | 12.06.2020. 13:23 |

Francuska policija protestuje protiv zabrane tehnike pritiska na vrat

FENA Internet

PARIZ, 12. juna (FENA) - Policija je organizovala proteste u gradovima širom Francuske protiv zabrane tehnike pritiska na vrat kako bi se osumnjičeni zadržao.

Francuska vlada je zabranila ovu tehniku kao odgovor na bijes javnosti zbog smrti Amerikanca Georgea Floyda u SAD-u i policijsku brutalnost u Francuskoj.

U Parizu su u petak policijski sindikati parkirali na desetine vozila u podnožju Trijumfalne kapije, prije nego što su krenuli prema Elisejskim poljima. Jedno vozilo nosilo je plakat s natpisom "Bez policije nema mira". Drugi je nosio slike povreda koje su policajci zadobili tokom dužnosti s natpisom "Ko masakrira koga?".

Protesti su uslijedili nakon sastanka policijskih sindikata i ministra unutrašnjih poslova Christophea Castanera koji je pokušao smiriti policajce.

Sindikati su poručili ministru da je vršenje pritiska na vrat osumnjičenih spasilo živote i da je to tehnika koja je potrebna policajcima dok ne nađu prigodniju alternativu.

U pariškom predgrađu Bobigny u četvrtak navečer, službenici su se postrojili ispred policijske stanice i bacili su svoje lisice na zemlju. U Lionu je policija parkirala automobile oko mjesta Bellecour i upalili su rotacije u znak protesta.

Organizacije za ljudska prava navode da su optužbe za brutalnost i rasizam francuske policije još uvijek neistražene.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

S električnog stupa u Stocu pao i poginuo radnik

Hrvatska: Ukrajinac (22) osumnjičen za ubojstvo sunarodnjaka u Slavonskom Brodu

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu