Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 13:33 |

KS - Projekt za olakšano kretanje slijepih i slabovidnih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Ministarstvo saobraćaja KS planiralo je novac za projektovanje i izvođenje radova uspostavljanja sistema zvučne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe, s taktilnim površinama na području užeg lokaliteta naselja Skenderija.

Tim projektom obuhvaćene su raskrsnice ulica Hiseta - Valtera Perića - Hamze Hume - Obala Kulina Bana; raskrsnica ulica Obala Kulina Bana - Reisa Džemaludina Čauševića - Eiffelov most i raskrsnica ulica Terezija - Skenderija - Hamdije Kreševljakovića - Most Skenderija.

- Obuhvaćeni prostor svojevrsna je sabirnica između tramvajskog stajališta u ulici Obala Kulina Bana, trolejbuskih stajališta u ulicama Hamdije Kreševljakovića, Terezija, Alipašina i Hamze Hume, ali i drugo - navodi se.

Ministar saobraćaja Adi Kalem kazao je da su se, nakon svih dobivenih dozvola za prokop saobraćajnice i trotoara, stvorili uvjeti za pokretanje gradilišta, ugradnju taktilnih traka i zvučne saobraćajne signalizacije na tom lokalitetu.

- Cilj nam je postizanje povećanja mobilnosti i pristupačnosti za slijepe i slabovidne osobe, na tom lokalitetu. S obzirom da je sjedište Udruženja slijepih Kantona Sarajevo u neposrednoj blizini, u ulici Podgaj, nastojimo  im omogućiti lakše kretanje - rekao je Kalem nakon obilaska radova, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ministar Kalem dodao je da su ranije identični projekti realizirani na lokacijama Socijalno, Pofalići i Nedžarići.

Vrijednost projekta koji se trenutno realizira iznosi 230.000 KM, a rok za izgradnju je 120 dana.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, trenutni stepen sigurnosti slijepih i slabovidnih osoba u saobraćaju na području Kantona Sarajevo neadekvatan je, postoji opravdana potreba za unaprjeđenje sigurnosti te populacije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!