Svijet     | 12.06.2020. 14:30 |

U eksploziji u džamiji u Kabulu četvero ubijenih

FENA Internet

KABUL, 12. juna (FENA) - Najmanje četiri osobe su poginule u eksploziji bombe u petak u džamiji u zapadnom Kabulu, među kojima je i imam Mofleh Frotan, dok je osam osoba ranjeno, saopćio je zvaničnik afganistanske vlade.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tariq Arian izjavio je da je  bomba podmetnuta u džamiji, ali nije objavio dodatne detalje. Policija je okružila taj kvart i pomogla je u prebacivanju ranjenih u ambulantna vozila i u obližnje bolnice, prenosi AP.

Niko nije preuzeo odgovornost za današnji napad.

Frotan je bio jedan od najuglednijih imama u afganistanskoj prijestonici.

Nasilje je buknulo u posljednjim sedmicama u Afganistanu, dok je odgovornost za većinu napada preuzeo ogranak samoproglašene Islamske države, sa sjedištem u istočnoj pokrajini Nangarhar. U ovom su mjesecu pripadnici tzv. Islamske države podmetnuli eksplozive u džamiji u kvartu Kabula Vezir Akbar Khan, ubivši imama i ranivši još osam ljudi.

Sjedinjene Države okrivile su ogranak Islamske države za jezivi napad na porodilište u prijestonici u kome su ubijene 24 osobe, među kojima dvije bebe i dvije majke, porodilje. Bolnica se nalazi u šiitskom kvartu grada Dasht-e-Barchi.

Islamska država, koja smatra šiite otpadnicima od vjere, objavila je rat afganistanskim šiitima, ali također napada i sunitske džamije. Džamija napadnuta danas je sunitska.

Ogranak  tzv. Islamske države također je preuzeo odgovornost za napad na autobus koji je prevozio novinare u Kabulu 30. maja u kome su ubijene dvije osobe. Također je preuzela odgovornost za napad prošlog mjeseca  na sahranu lokalnog ratnog vođe lojalnog vladi kada je ubijeno 35 ljudi.

Američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad u ovoj je sedmici posjetio regiju u pokušaju da sklopi novi sporazum s talibanima.

Mirovni sporazum potpisan u februaru omogućuje američkim i  vojnicima NATO-a da napuste Afganistan u zamjenu za talibansko obećanje da će se boriti protiv terorizma i neće napadati američke vojnike i njihove saveznike.

Washington je ranije saopćio da je uloga talibana ključna – skupa s afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti i odbrane i američkim zračnim udarima - u reduciranju borbenih kapaciteta tzv. Islamske države u istočnom Afganistanu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!