Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 15:46 |

UNSA: Projekt iMARECULTURE saradnik u borbi protiv učinaka pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Evropska komisija je identificirala projekt iMARECULTURE kao saradnika u borbi protiv tekuće pandemije i njenih pogubnih učinaka te pridonijeti pružanju rješenja za zdravstvenu krizu i učiniti evropski zdravstveni i socio-ekonomski sistem otpornijim i spremnijim za rješavanje negativnih posljedica ove epidemije, saopćio je Univerzitet u Sarajevu.

- Naime, projekt iMARECULTURE u svojoj osnovi ima razvoj aplikacija virtuelne stvarnosti koja omogućava stanovništvu da iz sigurnosti svog doma, ne izlažući se riziku od kontakta s biološkim agensima, virtuelno posjeti udaljene geolokacije i u virtuelnoj šetnji stekne nova i produbi postojeća znanja.

Horizont 2020 projekt iMARECULTURE – Advanced VR, iMmersive serious games and Augmented REality as tools to raise awareness and access to European underwater CULTURal heritagE (napredna virtuelna realnost, imerzivne edukativne igre i proširena stvarnost kao alatke za povećanje popularnosti i pristupačnosti evropskog podvodnog kulturnog naslijeđa) ima za cilj da bogatstvo kulturnog nasljeđa koje se nalazi pod vodom učini dostupnim javnosti putem digitalnih tehnologija. 

Sarajevo Graphics Group, istraživačka laboratorija s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koju vodi prof. dr. Selma Rizvić, u okviru konzorcija bila je zadužena za interaktivno digitalno pripovijedanje - citat je iz saopćenja.

Projekt iMARECULTURE imao je ukupni budžet od 2,6 miliona eura. Kroz aktivnosti projekta predstavljene su tri izabrane podvodne lokacije: Mazotos na Kipru, Xlendi na Malti i Baiae u Italiji.

Mazotos i Xlendi čuvaju ostatke potonulih brodova, a Baiae je podvodni arheološki park u kome se nalaze ostaci čitavog grada i luke sa zgradama, mozaicima i statuama iz rimskog perioda.

U okviru projekta su razvijene, pored ostalih, aplikacije virtuelne realnosti pomoću kojih posjetioci mogu „zaroniti“ i istražiti podvodna arheološka nalazišta te pogledati priče u kojima glumci igraju scene iz prošlosti unutar 3D rekonstrukcija. 

Njegov je značaj i u tome što je bio prvi istraživački projekt za Univerzitet u Sarajevu  u okviru Evropskog programa za istraživanje i inovacije - Horizont 2020. 

Evropska komisija je prepoznala da je ovaj projekt već dao iskoristivi rezultat koji bi se mogao dalje razvijati ili povećati te pozvala projektni tim da se uključi u njihovu platformu rezultata Horizon u okviru COVID-19 odjeljka na njihovom portalu SYGMA.

Time će potencijalnim investitorima biti pružena mogućnost vidljivosti projektnih rezultata, a također će biti omogućeno dobivanje ciljanih informacija od Komisije o nadolazećim mogućnostima i mogućnostima finansiranja, poput poziva Evropskog investicijskog vijeća ili mogućnosti finansiranja od Evropske investicijske banke i drugih institucija.

Evropa i svijet prolaze kroz jednu od najizazovnijih situacija zbog brzog širenja virusa SARS-COV-2 koji duboko narušava naš zdravstveni i socio-ekonomski sistem. Istraživačke i inovacijske akcije važan su dio koordiniranog odgovora EU na prijetnje zdravlju uzrokovane ovim virusom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'