Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 16:38 |

Općina Novo Sarajevo uputila pozive za podršku i mjere pomoći

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Predstavnici Općine Novo Sarajevo prezentirali su danas u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo Program ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, saopćio je Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove te općine.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o 14  mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, od kojih se sedam provodi putem javnih poziva namijenjenih građanima i privrednicima sa područja Općine Novo Sarajevo, zatim tri programa pomoći koji će se realizovati putem službenih evidencija i općinskih službi, a koje su namijenjene najugroženijim kategorijama društva, dok će se četiri mjere realizovati direktnim vidom pomoći određenim humanitarnim organizacijama i javnom preduzeću za sport i kulturu sa kojima Općina ima saradnju.

- Moram naglasiti da smo kao odgovorna društvena zajednica, još na samom početku prepoznali određene probleme u cilju prevazilaženja ove teške situacije. S tim u vezi, donošenjem odluka jednog dijela privrednika oslobodili smo zakupa javne površine za mart 50 posto, april i maj 100 odnosno 50 posto. Pored toga realizovali smo i ostale socijalne programe koje smo već planirali budžetom bez obzira na pojavu pandemije koronavirusa samo mnogo ranije nego što je to bilo predviđeno - istakao je Koldžo, te dodao da se to odnosi na dodjelu jednokratnih pomoći za 4.000 penzionera sa područja općine, te dodijele ukupno 602 stipendije učenicima i studentima i djeci bez oba roditelja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Općina Novo Sarajevo izradila E-registar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo