Svijet     | 12.06.2020. 16:57 |

Azerbejdžan izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnih komentara Armenije

FENA Saopćenje

BAKU, 12. juna (FENA) - Republika Azerbejdžan je iskazala protest zbog optužbi Armenije za govor mržnje po pitanju vojne okupacije regije Nagorno-Karabah, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

- Posljednji događaj opet je pokazao praksu Armenije da proizvoljno i selektivno tumači odluke koje usvoje međunarodna tijela - navodi se u saopćenju.

Iz ministarstva kažu da Armenija ponovo pokušava dovesti međunarodnu zajednicu u zabludu i odvlači pozornost od "vlastite rasističke politike i zločine mržnje, koji se manifestuju u nezakonitoj vojnoj okupaciji regije Nagorno-Karabah i okolini Azerbejdžana, te grubim kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Azerbejdžan je ponovio optužbe protiv Armenije za oduzimanje petine međunarodno priznate teritorije, vršenja etničkog čišćenje na okupiranim teritorijama i drugih zločina.

- Primarni uzrok nastavka sukoba i jesu nezakonita okupacija teritorija Azerbejdžana i pokušaji Armenije da konsolidiraju tu situaciju. Mir, sigurnost i stabilnost dostižni su, prije svega, samo ako se otklone posljedice agresije Armenije, čime se osigurava da se njezine oružane snage odmah, bezuslovno i potpuno povuku s teritorija Azerbejdžana, kako to zahtijevaju rezolucije UN-a - navodi se u saopćenju azerbejdžanskog ministarstva.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana