Svijet     | 12.06.2020. 20:01 |

Francuska pokrenula koaliciju afričkih i evropskih saveznika za Sahel

FENA Internet

NIAMEY/PARIS, 12. juna (FENA) - Francuska je u petak pokrenula koaliciju zapadnoafričkih i evropskih saveznika u borbi protv džihadističkih militanata u regiji Sahela, nadajući se većoj političkoj saradnji i tome da će specijalne snage ojačati vojne napore koji do sada nisu uspjeli suzbiti nasilje.

Bivša kolinijalna sila Francuska poslala je hiljade vojnika u sušnu regiju južno od Sahare od 2013. i sada tu ima 5.100 vojnika. Nasilje grupa povezanih s al-Qaedom i Islamskom državom sada je, međutim, u porastu.

Koalicija, prvi put objavljena na januarskom samitu nakon niza napada u kojima je ubijeno više od 200 vojnika, ratificirana je tokom virtualnih sastanaka više od 40 ministara vanjskih poslova i odbrane.

- Sada se možemo nadati da će nazadci koje su pretrpile naše vojske tokom druge polovine 2019. i problemi u provedbi naših razvojnih projekata ostati iza nas - izjavio je nigerijski ministar vanjskih poslova Kalla Ankourao.

Nova struktura okuplja takozvane G5 sahelske zemlje - Mali, Burkinu Faso, Čad, Niger i Mauritaniju - plus francuske snage i bilo koje buduće trupe pod jedinstvenom komandom, i također koordinira razvojni, upravni i humanitarni rad.

Pariz već dugo vremena traži podršku drugih evropskih zemalja i saradnju između zemalja Sahela.

Koalicija bi omogućila veću pomoć evropskih specijalnih snaga regionalnim vojskama i finansijsku pomoć zemalja kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

- Ovo je dobar primjer novog multilateralizma koji je danas portreban svijetu - izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Iako su francuske i snage Sahela ostvarile izvjesne pomake, među kojima je i ubistvo čelnika al-Qaede za sjevernu Afriku Abdelmaleka Droukdela, militanti su nastavili s napadima, napredujući prema jugu i priobalnim zemljama kao što je Obala Slonovače, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo