Regija     | 13.06.2020. 10:03 |

Policija u Ljubljani privela sedam demonstranata

FENA Agencije

LJUBLJANA, 13. lipnja (FENA) - Slovenska policija u petak navečer privela je i kaznila sedam osoba, sudionika antivladinog prosvjeda na kojem se okupilo više tisuća ljudi ispred zgrade slovenskog parlamenta.

Ljubljanska policija priopćila je u subotu ujutro da je sedam osoba privedeno u policijsku postaju te da su im uručene novčane kazne zbog kršenja javnog reda i mira.

Nakon toga su pušteni, a policija nastavlja s prikupljanjem obavijesti je li prilikom demonstracija i naguravanja pred parlamentom došlo i i do kaznenih djela, prenosi Hina.

Do incidenta je, prema navodima policije, došlo oko 20 sati u petak, kad je više demonstranata okupljenih u centru grada pokušavalo srušiti ogradu ispred parlamenta koja im je priječila pristup zgradi koju su štitile policijske snage ili su je preskakali, pri čemu nisu poslušali naredbu da s time prestanu.

Prema procjeni policije, na jučerašnjim je demonstracijama sudjelovalo oko pet tisuća ljudi, dok su nevladine udruge i različite skupine koje traže ostavku vlade procijenile da ih je bilo dvostruko više.

Premijer Janez Janša već je više puta naveo kako prosvjede protiv njegove vlade organiziraju "ekstremne" skupine s ljevice i "antifa" organizacije, udruge koje navodno potiho podržava i parlamentarna ljevica s ciljem destabilizacije njegove koalicijske vlade, te da mu se transparentima poput "smrt janšizmu" neizravno prijeti smrću.

Prosvjednici organizirani preko društvenih mreža Janšinu vladu optužuju za desni ekstremizam, širenje govora mržnje, napade na slobodu novinarstva, ugrožavanje ekoloških i demokratskih standarda.

Među glasnim kritikama prosvjednika su i navodne pogreške napravljene tijekom epidemije covida-19 prilikom netransparentne nabave medicinske opreme preko posrednika, što vlada odbija kao neutemeljene i politički motivirane parole.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Prije 33 godine u Beogradu održane prve masovne demonstracije protiv Miloševićevog režima

Srbi u Sjevernoj Mitrovici prosvjeduju, Kurti ističe da Kosovo neće mijenjati odluku CBK

Beograd: Danas prosvjedi zbog oslobađanja optuženih za ubojstvo novinara Ćuruvije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo