Ekonomija     | 13.06.2020. 10:33 |

Abraham grupa najavila početak nadzora u pogonu ljevaonice

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. lipnja (FENA) - Nakon medijskih špekulacija da se Abraham grupa povlači iz mostarskog Aluminija, izraelsko-kineska grupacija oglasila se priopćenjem za javnost u kojem se navodi da je u potpunosti predana provedbi sporazumu o najmu Aluminijevih pogona i ponovnom pokretanju proizvodnje.

"Aluminij Industries d.o.o., njegovo rukovodstvo i međunarodni partneri ostaju u potpunosti posvećeni provedbi sporazuma potpisanog 7. travnja 2020. godine s ciljem ponovnog aktiviranja proizvodnog procesa i osiguravanju ponovnog zapošljavanja zaposlenika Aluminija", navodi se u priopćenju.

Iz Abraham grupe dodaju kako je oformljen lokalni tehnički tim koji će zajedno s međunarodnim stručnjacima 15. lipnja krenuti s tehničkom procjenom štete u pogonu ljevaonice, koji bi prvi trebao biti vraćen u pogon.

U priopćenju se dodaje kako menadžment Aluminij Industries d.o.o., podružnice M.T. Abraham grupe, unatoč pandemiji covid-19, svakodnevno radi na provedbi odredbi ugovora o najmu Aluminijevih pogona u skladu s bh. zakonima.

"Abraham grupa još jednom naglašava svoju posvećenost sporazumu i Aluminijevim radnicima. Imamo veliko povjerenje u ekonomiju Bosne i Hercegovine i uvjereni smo u budućnost Aluminija", poručili su.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 milijuna maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

U travnju ove godine Aluminij Industries d.o.o., podružnica M.T. Abraham grupe, i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske tvrtke. Ugovorom je predviđeno da se tijekom ljeta 2020. godine pokrene proizvodnja u pogonu ljevaonice te da se zaposli oko 200 bivših radnika Aluminija.

U Aluminiju je proteklih mjeseci obavljena inspekcijska kontrole financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja Aluminija d.d. Mostar, a Vlada FBiH je prije dva dana Financijsku policiju zadužila da izvještaj proslijedi nadležnom tužiteljstvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i štete nastale po imovinu i imovinske interese Federacije BiH, kao i da poduzme druge mjere i aktivnosti u skladu sa zakonom.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo