Bosna i Hercegovina     | 13.06.2020. 14:05 |

Proslavljena obljetnica osnutka 'Bušića' u Posušju

FENA Saopćenje

POSUŠJE, 13. lipnja (FENA) - Na današnji dan, 13. lipnja 1992. osnovana je prva profesionalna postrojba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) "Ante Bruno Bušić", a u subotu je obilježena godišnjica te postrojbe u mjestu Posuški Grdac kod Posušja.

Bila je to prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu "Ante Bruno Bušić". 106 pripadnika te postrojbe izgubilo je život u Domovinskom ratu, a više od 500 pripadnika je ranjeno.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi ZHŽ-a Mladen Begić, ratni zapovjednik 1. bojne "Vitez Damir Martić Posušje", koji je i sam bio pripadnik "Bušića", istaknuo je kako su pripadnici HVO-a i hrvatski branitelji izrazito ponosni na današnji dan.

- Bušići su bili jedna od najodvažnijih i najhrabrijih postrojbi hrvatske vojske, imamo mnogobrojno članstvo, uspjeli smo se obraniti i opstati tamo gdje su nam korijeni bili stoljećima - rekao je Begić.

Dodao je kako se ova obljetnica poklapa s drugim važnim datumima iz Domovinskog rata.

- Iako je današnja obljetnica drukčija od dosadašnjih i malo skromnija zbog pandemije, ipak smo ponosni na te slavne dane koji se poklapaju i s Lipanjskim zorama i mnogim drugim Hrvatima važnim datumima - rekao je Begić.

Na kraju današnje manifestacije predstavnici 'Bušića', braniteljskih udruga, roditelji poginulih branitelja, kao i predstavnici općinskih i županijskih vlasti položili su vijenac i zapalili svijeće pred spomen-obilježjem.

Zbog epidemioloških mjera ove godine nije bilo popratnih sadržaja prilikom obilježavanja obljetnice postrojbe "Ante Bruno Bušić".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Posušju otkriven kućni laboratorij za uzgoj marihuane

Obilježena 32. obljetnica 101. bosansko-brodske brigade HVO-a

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo