Svijet     | 14.06.2020. 15:13 |

Policijska načelnica Atlante podnijela ostavku nakon ubistva afroamerikanca

FENA Internet

WASHINGTON, 14. juna (FENA) - Načelnica policije Atlante Erika Shields u subotu je podnijela ostavku nakon što je bijeli policajac ubio afroamerikanca Raysharda Brooksa u petak navečer u tom gradu u saveznoj američkoj državi Džordžija.

Gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms objavila je odluku Shields na konferenciji za novinare, pozivajući na „trenutnu smjenu“ policajca koji je ubio Brooksa.

- Načelnica Shields odmah je ponudila ostavku kako bi naš grad mogao hitno da se kreće u pravcu obnove povjerenja očajnički potrebne našim zajednicama - izjavila je Bottoms.

Rayshard Brooks, 27-godšnji afroamerikanac, ubijen je nakon što je lokalna policija poslana da reaguje na pritužbu da je on zaspao na parkingu za vozila fast-food restorana.

Policija je tada pokušala da prebaci Brooksa u pritvor nakon što nije prošao alko test, što je dovelo do čarkanja između Brooksa i drugih policajaca. Policajci su tvrdili da se Brooks naavodno opirao, zgrabio je Taser aparat za ošamućivanje i pobjegao je s njim.

Snimci s mjesta incidenta na parkingu restorana prikazuju Brooksa kako trči i dolazi u domet oružja za ošamućivanje iz koga su ga policajci napali, prenosi Xinhua.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Tužilaštvo TK otkrilo identitet ubijene žene u Lipnici

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Pronađeno beživotno tijelo ženske osobe u Lipnici kod Tuzle

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo