Bosna i Hercegovina     | 15.06.2020. 10:55 |

CCI očekuje imenovanje članova Komisije odgovorne za reviziju Parlamenta FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna ( FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) očekuju da će Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH predložiti kao jednu od tačaka dnevnog reda imenovanje članova Komisije odgovorne za reviziju u tom domu, imenovati preostale članove kako bi Komisija odgovorna za reviziju bila konačno i formirana, te stvoreni uslovi za parlamentarnu kontrolu trošenja javnog novca.

Iz CCI-ja podsjećaju da Parlament FBiH više od dvije godine funkcionira bez Parlamentarne komisije za reviziju, zbog čega nisu razmotreni revizorski izvještaji za 2018. i 2017. godinu niti su organizovane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocijenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom.

Među 74 revizorska izvještaja za 2017. i 2018. godinu, čak njih 60 trebao je da bude predmet rasprave unutar parlamenata.

Trenutno je predložena samo polovina članova Parlamentarne komisije za reviziju iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

Tretirajući tu situaciju kao neprihvatljivu, CCI je Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta, 25. maja ove godine, uputio i zvaničnu inicijativu da se na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatra imenovanje preostalih članova Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, saopćeno je iz CCI-ja.

Sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH najavljena je za danas.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'