Bosna i Hercegovina     | 15.06.2020. 14:30 |

Obuća: Za ublažavanje posljedica koronavirusa u BPK-u oko milion KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. juna (FENA) – Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde putem svojih resornih ministarstava počela je sa implementacijom kantonalnog "korona zakona".

Premijerka Aida Obuća ističe da je za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u ovom dijelu BiH planirano oko milion konvertibilnih maraka, od čega je više od 600.000 KM predviđeno za pomoć privrednim subjektima.

- Sutra 16. juna se zatvara javni poziv za prijavu svih privrednih subjekata kojima je naredbama federalnog i kantonalnog štaba civilne zaštite bio onemogućen rad, tako da ćemo mi već do kraja ove sedmice znati koji su to korisnici po ovom osnovu, kada su u pitanju sredstva koja su 'korona zakonom' predviđena za pomoć privrednim subjektima - pojašnjava Obuća.

Naglasila je da je kantonalnim korona zakonom planirana i podrška u ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa u oblasti zdravstva, ali i pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

- Na posljednjoj sjednici Vlade u petak smo donijeli tu odluku i Ministarstvo zdravstva i socijalne politike dobilo je zadatak da u ovih par dana raspiše javni poziv kako bismo implementirali sredstva u iznosu od 400.000KM na način da se po javnom pozivu 200.000 KM dodjeli za pomoć zdravstvu, a 200.000KM za socijalno ugroženo stanovništvo, tačnije za penzionere s minimalnim penzijama koje iznose oko 370 KM i za osobe koje su na području BPK Goražde starije od 65 godina a nemaju nikakvih primanja - navela je Obuća.

Dodala je da će se po ovom osnovu, putem javnog poziva, dodjeljivati pojedinačni iznosi od 50 KM.

- Smatrali smo da ćemo ovim mjerama koje su prve ali ne i jedine, početi da pomažemo konkretno svima onima koji su pogođeni koronavirusom na području BPK Goražde - kazala je premijerka Aida Obuća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo