Regija     | 16.06.2020. 10:41 |

Počinje realizacija prekograničnih projekata za jačanje regionalne saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Osam organizacija iz Bosne i Hercegovine počinje realizaciju projekata za jačanje društvene kohezije i dijaloga, unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije

U okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ (DFF) obilježen je početak saradnje sa osam organizacija iz Bosne i Hercegovine koje će implementirati prekogranične projekte, a koji će doprinijeti unapređenju društvene kohezije i dijaloga unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Realizaciju projekata pozdravila je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald.

- Počastvovani smo da su tako inovativni i angažirani projekti pristigli kroz našu zajedničku inicijativu Dijalog za budućnost, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i institucionalnih partnera u Crnoj Gori i Srbiji. Vidjeli smo tokom ove Covid-ere koliko su solidarnost, uzajamno poštovanje, razumijevanje i raznolikost važni za otpornost društva na krizu, za povjerenje i angažman u zajednici, i koliko veću šansu daju za prosperitetan oporavak društva - izjavila je Macdonald.

Istaknula je kako nije dovoljno samo prigrliti ove vrijednosti, nego da ih treba širiti, jačati i podržati.

Tokom javnog natječaja čiji je cilj bio podržati projekte za unaprijeđenje društvene kohezije i dijaloga, unutar i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije dostavljena su 234 prijedloga iz sve tri zemlje. 

Od ukupno 19 projekata iz regije, osam će implementirati organizacije iz Bosne i Hercegovine sa partnerima iz drugih država.

Na značaj spomenutih projekata ukazala je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

- Danas smo označili početak partnerstva sa osam bh. organizacija kojima planiramo osigurati skoro 420.000 KM UN finansijskih sredstava za osam zajedničkih projekata širom Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore za unapređenje društvene kohezije. BiH organizacije doprinose vlastitim sredstvima ovom cilju, ali podjednako je važna njihova kreativna energija, predanost i naporan rad na unapređenju društvene kohezije i dijaloga. Mi u UN vjerujemo da je svijetla budućnost moguća samo ukoliko niko nije zapostavljen niti zaboravljen - izjavila je Nedera.

Čestitke povodom realizacije spomenutih projekata uputila je i predstavnica UNICEF-a u BiH Rowak Khan.

- UNICEF  čestita pobjednicima te podržava mlade u BiH da komuniciraju sa svojim vršnjacima u regionu, Srbiji i Crnoj Gori i uče o interkulturalizmu. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, želimo promovirati osnaživanje mladih da ostvare svoj potencijal sticanjem vještina 21. stoljeća i stvaranjem boljeg života za sebe i buduće generacije. Nadamo se će mladi biti osnaženi i doprinijeti kvalitetnijem  okruženju u svojim zajednicama i regiji - kazala je Khan.

Šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum je iskazao dobrodošlicu partnerima iz tri susjedne zemlje i pozdravio uspjeh u implementaciji njihovih projekata.

Organizacije u BiH će za realizaciju projekata dobiti finansijska sredstva od UN-a u iznosu od gotovo 420.000 KM, a ukupni očekivani iznos sufinansiranja od BiH organizacija i partnera je više od 155.000 KM.

Lista BiH organizacija čiji su projekti odobreni u okviru DFF poziva - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske da u partnerstvu sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović“ iz Čačka i Narodnim muzejem Crne Gore, Cetinje implementiraju projekat „Teritorija kulture“.

Poziv je upućen i Centru za razvoj omladinskog aktivizma, da u partnerstvu sa Otvorenim centrom „BONA FIDE“, Pljevlja implementiraju projekat „Umjetnost demokratije“

Također, poziv je upućen East West Centru Sarajevo da u partnerstvu sa Novi Tvrđava Teatar Novi Sad, JU “Grad Teatar”, Budva implementiraju projekat „Pozorište kao dijalog, kulturna raznovrsnost i interkulturalno razumijevanje“.

Udruženje građana „Nevid teatar“ pozvano je da u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije implementiraju projekat „Obrazovanje kroz igru“, dok je Udruženje žena “Maja” Bratunac pozvano da u partnerstvu sa Udruženje žena „Priroda“ Bratunac, Udruženje žena „Vila“ Ljubovija, i NVO „Kisele Vode“ Bijelo Polje implementiraju projekat „Saradnja i kultura za budućnost“.

Poziv je upućen i Javnoj ustanovi  „Srednja tehnička škola  “Tešanj” da u partnerstvu sa  Tehničkom školom, Čačak implementiraju projekat „Zeleni Zapadni Balkan – bolji Zapadni Balkan“, a Javnoj ustanovi Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo da u partnerstvu sa  Javnom Ustanovom  kulturno–informativni centar ''Budo Tomović'' Podgorica implementiraju projekat  „Glasovi mira“.

Udruženje građana oštećenog vida, Tuzla pozvano je da u partnerstvu sa  Gradskom organizacijom slepih Beograd i Savezom slijepih Crne Gore implementiraju projekat  „Osnaživanje slijepih žena za borbu protiv nasilja, diskriminacije i rodne neravnopravnosti“.

Regionalni program „Dijalog za budućnost“ implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO, uz podršku ureda Rezidentnih koordinatora UN-a u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i uz finansijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira (PBF), saopćeno je danas iz UNDP-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana