Bosna i Hercegovina     | 16.06.2020. 12:58 |

Ukupno 192 škole ZHŽ-a i Bokokotorskog zaljeva uključene u projekt 'Youth drive'

FENA Saopćenje

POSUŠJE, 16. lipnja (FENA) - Kroz edukacije za učenike od šestog do devetog razreda i učenike srednjih škola, ukupno 192 škole na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) i Bokokotorskog zaljeva bit će uključene u projekt "Youth drive" čija ukupna vrijednost iznosi 279.200 eura, a kojemu je cilj aktivno doprinijeti pravilnom upravljanju otpadom.

Škole će u sklopu projekta dobiti 320 kanti za elektronski otpad i osam kontejnera koji će biti postavljeni na odgovarajuća mjesta. Kroz projekt će organizirati i akcije prikupljanja otpada na utvrđenim divljim odlagalištima u dogovoru s gradovima i općinama, a provest će se i istraživanje o stanju na terenu koje može biti smjernica za buduće aktivnosti, priopćeno je iz Udruge za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH, nakon što je u utorak u Posušju predstavljen projekt "Youth drive"

Navode kako ovaj projekt financira Europska unija u iznosu od preko 230.000 eura s ciljem podizanja svijesti kod mladih o pravilnom zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša u prekograničnom području Crne Gore i BiH.

"Cilj projekta je aktivno doprinijeti pravilnom upravljanju otpadom, a radit će se i na zaštiti vodenih puteva na područjima koja su uključena u projektne aktivnosti. U suradnji sa školama, projektom će se prvenstveno utjecati na svijest mladih, koji bi kroz svoje znanje i djelovanje u budućnosti trebali utjecati i djelovati na svijest društva o potrebi zaštite okoliša", ističu iz Udruge EKO ZH.

Projektom će se također, kako kažu, stvoriti podloga za unaprjeđenje i doradu postojećih zakonskih regulativa u ovom području, a bit će pokrenuta i web platforma na kojoj će se razmjenjivati različite informacije o projektu.

Ovaj projekt provodi se u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora, koji financira Europska unija. Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nositelj projekta i Naša akcija sa sjedištem u Kotoru.

Projekt je počeo s realizacijom aktivnosti u studenom 2019. godine, a trajat će do svibnja 2021. godine, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U Posušju otkriven kućni laboratorij za uzgoj marihuane

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

Posušje: 90 godina školstva na Gracu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'