Svijet     | 16.06.2020. 15:04 |

Mađarski parlament ukinuo specijalne ovlasti date vladi premijera Orbana

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 16. juna (FENA) - Mađarski parlament je u utorak ukinuo specijalne ovlasti date vladi premijera Viktora Orbana koje su uvedene s ciljem rješavanja krize izazvane pandemijom koronavirusa s obzirom da se broj slučajeva zaraze smanjuje, a fokus se prebacuje na oživljavanje ekonomije.

Orban, čija desno orijentisana stranka Fidesz ima premoćnu parlamentarnu većinu, zatvorio je međunarodne granice i uveo je stroge restriktivne mjere po pitanje slobode građana kako bi spriječio širenje COVID-19.

Grupe za ljudska prava optužile su Orbana, koji je svoj uticaj proširio na većinu slojeva života tokom desetogodišnje vladavine, da otima vlast nakon što su mu parlamentarci omogućili da poveća ovlasti vlade i smanji ovlasti parlamenta tokom trajanja vanrednog stanja.

Mađarska, koja ima oko 10 miliona stanovnika, zabilježila je 4.077 slučajeva zaraze COVID-19 do utorka, a među njima je i 565 smrtnih slučajeva.

Iako je ukidao posebna prava vlade, parlament je također donio rezoluciju da zadrži neke od nedavnih mjera koje je Orban uveo, uključujući moratorij na sve otplate kredita do kraja ove godine, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Papa Franjo kaznio kardinala Raymonda Burkea, konzervativnog visokog američkog svećenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana