Sport     | 16.06.2020. 18:21 |

Šuman: Njemačka favorit, BiH i Austrija konkurenti za drugo mjesto

FENA Haris Dedović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman zadovoljan je žrijebom kvalifikacijskih grupa za EP 2022. godine.

Selekcija BiH uvrštena je u grupu 2 sa reprezentacijama Njemačke, Austrije i Estonije. Njemačka je, po Šumanovom mišljenju, favorit za prvo mjesto, dok bi se BiH s Austrijom trebala boriti za drugu poziciju.

Reprezentacija BiH dosad se s Austrijom sastajala pet puta i samo jednom je izborila remi, dok su četiri meča pripala Austrijancima. No, Šuman se ne obazire na statistiku i uvjeren je da njegova ekipa može ravnopravno da se nosi s ovim protivnikom. 

- Ne obazirem se na to. Mislim da možemo ravnopravno igrati s njima. Sigurno da će biti teško, ali vjerujem da možemo dobro odigrati i da će biti velika borba između nas za drugo mjesto. Mislim da je Njemačka prvi favorit dok su Estonci autsajderi - kazao je Šuman za Fenu. 

Ističe da je planirao okupljanje u junu, koje nažalost neće moći da realizira te će se ekipa prvi put okupiti nekoliko dana prije početka kvalifikacija.

- Kvalifikacije počinju u novembru, pa ćemo se prvi put okupiti krajem oktobra kada je prva EHF sedmica - navodi selektor bh. tima. 

U narednom kvalifikacijskom ciklusu Šuman očekuje nekoliko novih reprezentativaca, ali bi okosnicu tima trebali činiti iskusni igrači predvođeni Tezićem i Prceom. 

- Budu li na onom nivou na kakvom su bili naravno da će biti u timu. Terzić je potpisao za klub iz Poljske, Prce je već u trenažnom procesu na Kosovu. Možda će biti i par novih imena. Teško je sada išta predvidjeti. Pauza je ogromna za sve, momci nisu igrali od marta. Vidjećemo kako će to izgledati u augustu, septembru - zaključio je Šuman. 

Kvalifikacije za EP počinju u novembru 2020., a završavaju u maju 2021. godine. Na EP će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz osam grupa te četiri najbolja trećeplasirana tima. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK će podržati rukometnu utakmicu reprezentacija BiH i Portugala

Izviđač obranio naslov prvaka BiH u rukometu 

Rukometašice BiH počinju pripreme za susrete protiv Rumunije i Hrvatske

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta