Regija     | 16.06.2020. 20:08 |

Đukanović: Opći izbori u Crnoj Gori krajem kolovoza ili početkom rujna

FENA Internet

PODGORICA, 16. lipnja (FENA) - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je u utorak nakon konzultacija sa strankama vladajuće koalicije kako planira parlamentarne izbore u Crnoj Gori raspisati za kraj kolovoza ili početak rujna.

 Sve oporbene stranke odbile su ranije Đukanovićev poziv za konzultacije o datumu izbora.

 Đukanović je na konferenciji za novinare kazao da se traži optimalan termin i "da su smjernice takve da lokalni i parlamentarni izbori budu održani istog dana".

 Naglasio je da je najvažnije da Crna Gora dobije legitimnu vlast koja će štititi nacionalne interese, te istaknuo da ga odbijanje čelnika oporbe da sudjeluje u konzultacijama ne iznenađuje.

"Na meni je da pokažem demokratsku spremnost da saslušam lidere stranaka, a na njima je da odluče hoće li to prihvatiti ili ne. Odnos lidera opozicije me ne iznenađuje. Pokazuju nedovoljnu odgovornost prema nacionalnim interesima... namjera oporbe je da ima alibi za očekivani izbori poraz", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da dio oporbe do sada nije priznao rezultate bilo kojih izbora osim onih na kojima su pobijedili, što, kako je rekao, planiraju ponovno učiniti, prenosi Hina.

 Đukanovićevom pozivu na konzultacije odazvali su se čelnici Hrvatske građanske inicijative, Liberalne stranke, Bošnjačke stranke, socijaldemokrati te predstavnici triju stranaka Albanaca u Crnoj Gori.

 Đukanović je zadržao predsjedničku funkciju u svojoj Demokratskoj stranki socijalista, kojoj je, kako je rekao, jedini cilj pobijediti na izborima.

 Posljednji parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su u listopadu 2016. na kojima je pobijedila koalicija koju je predvodio Đukanovićev DPS.

Na dan izbora, kako je to potvrđeno u sudskom procesu, oporbeni prosrpski Demokratski front uz pomoć pripadnika ruske obavještajne službe GRU pokušao je izvršiti puč u Crnoj Gori te zaustaviti prijem te države u NATO, tako što bi zauzeli zgradu crnogorske skupštine te ubili tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

U procesu koji je trajao dvije godine svi optuženi - dvojica ruskih državljana, devet državljana Srbije i dužnosnici Demokratskog fronta - proglašeni su krivima, a čitanje presude trajalo je duže od šest sati.

Za organizaciju puča su osuđeni ruski državljanin Eduard Šišmakov na 15 godina i Vladimir Popov na 12 godina zatvora, a lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su osuđeni na po pet godina zatvora.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo