Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 15:10 |

Načelnik Hadžibajrić posjetio Biblioteku za slijepe i slabovidne osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić posjetio je Biblioteku za slijepa i slabovidna lica gdje ga je direktor Sakib Pleh upoznao s njenim radom, te istakao da je načelnik Hadžibajrić jedan od tri načelnika u cijeloj BiH koji podržava programske aktivnosti biblioteke, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

 Kroz redovne aktivnosti biblioteka vrši i dostavu knjiga na kućne adrese njihovim korisnicima koji nisu u mogućnosti doći po knjige. Ova akcija posebno je bila značajna u vrijeme stanja prirodne nesreće usljed koronavirusa kada je osobama starijim od 65 godina bio zabranjen izlazak iz kuća, a upravo ta kategorija čini najveći broj članova ove biblioteke.

Općina Stari Grad tada je izdvojila sredstva u iznosu od 3.000 KM kojima je podržala rad Biblioteke za slijepa i slabovidna lica što je mnogo značilo njihovim korisnicima.

 Pleh je također istakao da  je biblioteka smještena u prostorijama koje su u vlasništvu Općine Stari Grad, te da su oslobođeni plaćanja zakupnine.

-Mi plaćamo samo 1 KM investicionog održavanja, a ostalo ide na teret općine. Zbog toga velika zahvalnost načelniku Hadžibajriću. Ova biblioteka je jedna od sedam institucija kulture čiji je osnivač Republika BiH, a država BiH nije preuzela osnivačka prava iz toga i Biblioteka kao i ostalih šest institucija nema redovno finansiranje, nema redovna sredstva za plate i to traje već dugi niz godina - ispričao je Pleh. 

Načelnik Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo što  biblioteka radi u punom kapacitetu i pruža usluge velikom broju slijepih i slabovidnih osoba. S obzirom da su tokom obilaska prostorija ukazali i na probleme s kojima se suočavaju, Hadžibajrić je obećao nastavak podrške, saopćeno je. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'