Svijet     | 17.06.2020. 15:18 |

Francuski sud osudio strica Bashara al-Assada osuđen na četiri godine zatvora

FENA Internet

PARIZ, 17. juna (FENA) - Stric sirijskog predsjednika Bashara al-Assada proglašen je krivim za nezakonito sticanje imovine u Francuskoj vrijedne milione eura koristeći sredstva preusmjerena iz sirijske države i osuđen je u srijedu na četiri godine zatvora.

Francuski sud je također presudio da se zaplijeni cjelokupno imanje Rifaata al-Assada u Francuskoj, kao i imovina vrijedna 29 miliona eura u Londonu, prenio je Reuters.

Assad je bivši vojni zapovjednik, za koga se smatra da je bio odgovoran za gušenje islamističkog ustanka 1982. protiv tadašnjeg predsjednika Hafeza al-Assada, Bašarovog oca. U tadašnjem ustanku je ubijeno više hiljada ljudi.

Francuska agencija za provjeru imovine podnijela je tužbu protiv Assada još prije pet godina, navodeći kako vrijednost njegovih nekretnina znatno premašuje njegove poznate prihode. Asadove nekretnine u Francuskoj vrijede više od 90 miliona eura, procjena je agencije za provjeru imovine.

Bivši sirijski potpredsjednik i časnik sirijske vojske preselio se u Evropu nakon što je napustio domovinu poslije neuspjelog vojnog puča 80-ih godina prošlog stoljeća. 

Rifat al Asad najprije je uklonjen iz javnog života te je poslan u tadašnji Sovjetski Savez, nakon čega se preselio u London, u kojem je živio u Mayfairu, jednoj od najskupljih rezidencijalnih četvrti na svijetu.

Nakon Londona preselio se u Pariz, a prema dostupnim podacima, živi u pariškoj Aveniji Foch, najprestižnijem dijelu francuskog glavnog grada.

Prema pisanju stranih medija, Rifat al Asad održava bliske veze sa Saudijskom Arabijom jer je sestra jedne od njegovih brojnih supruga udana za saudijskog kralja Abdulaha. Pojedini izvori ga povezuju i s Izraelom, dok ga je nekadašnji čelnik rumunjske Securitate optužio da je radio za tu tajnu službu tijekom Hladnog rata.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta