Svijet     | 18.06.2020. 09:08 |

Južnokorejski izaslanik na konsultacijama u Washingtonu

FENA Internet

SEOUL, 18. juna (FENA) - Specijalni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Južne Koreje za nuklerana i pitanja mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku održat će u četvrtak razgovore s dužnosnicima u Washingtonu, usred eksalacije napetosti sa Sjevernom Korejom, nakon što je Pyongyang raznio međukorejski ured za vezu i zaprijetio vojnim akcijama.

Nenajavljeno putovanje Lee Do-hoona došlo je nakon što je Sjeverna Koreja eksplozijom raznijela zajednički ured za vezu u Kaesongu, blizu južnokorejske granice i proglasila prekid dijaloga s Jugom, prenosi Reuters.

Očekuje se da će Lee imati konzultacije s američkim dužnosnicima, uključujući zamjenika državnog  sekretara Stephena Bieguna koji je vodio pregovore o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom, objavilo  je  ministarstvo vanjskih poslova u Seulu.

Lee i Biegun će "procijeniti trenutnu situaciju na Korejskom poluotoku i raspravljati o odgovorima", stoji u izjavi ministarstva.

Južnokorejska televizija prikazala je Lee kako je u srijedu navečer stigao u međunarodnu zračnu luku Dulles u Washingtonu, gdje je odbio komentirati novinare.

Pyongyang je sve više odbijao pozive Seula za angažmanom jer su napori za ponovno pokretanje međukorejskih ekonomskih projekata zastali zbog međunarodnih sankcija uvedenih Sjeveru.

Sestra sjevernokorejske vođe Kim Jong Un, Kim Yo Jong, oštro  je kritizirala  južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina zbog neuspjeha provedbe mirovnog sporazuma 2018. godine.

Pyongyang je također pokrenuo pitanje  propagandnih letaka  koji iz Južne Koreje se šalju u Sjevernu Koreju.

Nekoliko grupa volontera redovno šalje letke sa porukama protiv  Kim Jong Una, često zajedno s hranom, novčanicama od 1 USD, mini radio-uređajima  i USB stikovima s južnokorejskim dramama i vijestima.

Rodong Sinmun, službeni list vladajuće Radničke partije Sjevera, rekao je da je rušenje ureda za vezu "akcija prve faze" u njegovom "svetom ratu" s ciljem kažnjavanja vlasti Seula zbog zatvaranja očiju pred rušiteljskom kampanjom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američke i britanske snage oborile 21 dron i projektil Huta iznad Crvenog mora

Južna Koreja zaprijetila Sjeveru 'paklom uništenja'

Hezbollah zaprijetio 'dvostrukim' odgovorom na izraelske napade

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo