Kultura     | 18.06.2020. 11:26 |

Izložba 'Moving Experience' sutra u virtualnoj galeriji 'JoMi Gallery'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. lipnja (FENA) - Otvorenje e-izložbe "Moving Experience" Aleksandra Markovića u virtualnoj galeriji "JoMi Gallery" na platformi www.artsteps.com održat će se u petak, 19. lipnja, s početkom u 19 sati.

"Autor uzima lik trkača, dinamizira ga i ritmizira u futurističkoj maniri, njegov trkač se suvereno kreće iz slike u sliku, jasno definiran i čvrst za razliku od boja iz njegovog okruženja, koje se razlijevaju kao uzrok brzine kojom se trkač kreće", priopćeno je iz virtualne galerije "JoMi Gallery".

Dodaju kako autorova futuristička pokrenutost boja i oblika radnju smješta u budućnost, njegove figure se kreću kroz apstraktne hologramske prostore, kroz svijet kojeg vizualiziraju mogućnostima svoga uma.

"Ovim načinom slikanja živih, dinamičnih, obojenih masa dodatno se naglašava dojam pokrenutosti i užurbanosti koji je karakterističan za društvo u kojem živimo. Umjetnikove slike potiču promatrača da i sam pokrene svoju realnost i doživi je kao igru boja i kovitlanje životnog ritma", napominju iz galerije.

Aleksandar Marković rođen je 15. travnja 1987. godine u Tuzli, 2010. je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru (SUM), poslijediplomski studij Ars sacra završava u lipnju 2013. godine, a tijekom fakultetskih godina aktivno se bavio slikarstvom, profesionalnom fotografijom i instalacijom.

Do danas je sudjelovao na preko 60 kolektivnih umjetničkih izložbi u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Španjolskoj, Engleskoj, Francuskoj i slično, kao i na nekoliko umjetničkih festivala te je imao 15 samostalnih izložbi.

Dobitnik je više nagrada, uključujući Rektorovu nagradu SUM-a za akademsku godinu 2006./07., nagrade za slikarstvo na natječaju Federalnog ministarstva kulture za studente Akademija likovnih umjetnosti u BiH 2008. godine i otkupne nagrade za slikarstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i nauka 2009. godine.

Trenutno živi i radi u Innsbrucku u Austriji kao slobodni umjetnik, njegovi radovi nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama širom svijeta, a ova izložba ostat će otvorena do 3. srpnja, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana