Svijet     | 18.06.2020. 11:47 |

Zovko: Europski model izvesti u ostatak svijeta, jer taj model funkcionira

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 18. lipnja (FENA) - Na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta za lipanj održana je debata o demonstracijama protiv rasizma nakon smrti Georgea Floyda.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obratila se uime Komisije, ali i ostali zastupnici u Europskom parlamentu zagovarali su potrebu za potpunim uživanjem svih ljudskih i osnovnih prava i potrebu odbacivanja svih oblika nasilja i diskriminacije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

Zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko podsjetila je kako su kroz povijest sve skupine čija prava nisu podržavale policijske ili državne snage, morale platiti cijenu za mijenjanje sustava, što je, kako kaže, završavalo u nesigurnosti.

"Imali smo slične slučajeve nakon velikih ratova i revolucija, kada je prijetnja fašizma zamijenjena drugim totalitarnim ideologijama, nametanjem izopćivanja svih koji se nisu uklapali u tu ideologiju, tako je bilo barem u mom dijelu svijeta",  kazala je Zovko.

Dodala je kako je okrutno ubojstvo Georgea Floyda pokvarilo ideju o američkom snu.

"Mogli smo vidjeti vlastitim očima i to što smo vidjeli osvijestilo nas je. Shvatili smo da slični slučajevi moraju biti legitimno predstavljeni, kako bi se svi osjećali jednakima, a ne građanima drugog reda", istaknula je Zovko.

Bez obzira na to što se europski način razmišljanja, navodi Zovko, već godinama pokušava objasniti svim partnerima izvan Europe, taj način razmišljanja mora se izvesti i pokazati da Europska unija već 70 godina predstavlja najbolji model mirovnog projekta.

"Europski model trebamo izvesti u ostatak svijeta, jer budimo iskreni, to je jedini model koji funkcionira", zaključila je Zovko.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Zovko o upisu spomenika univerzalne vrijednosti na UNESCO-ov popis svjetske baštine

EP prihvatio reformu migracijske politike i politike azila

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana