Svijet     | 18.06.2020. 12:01 |

Macron u Londonu na 80. godišnjicu 'Apela' generala Charlesa de Gaullea

FENA Internet

LONDON, 18. juna (FENA) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron u posjeti je Londonu u četvrtak kako bi obilježio 80. godišnjicu apela generala Charlesa de Gaullea francuskom pokretu otpora i raspravljao o  Brexitu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Macron, kome će domaćin biti nasljednik na prijesto, princ Charles, obilježit će „Apel“ od 18. juna 1940. iz sjedišta BBC-ja pokretu otpora u Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata.

To je Macronovo prvo putovanje izvan Francuske od uvođenja restriktivnih mjera na suzbijanju virusa. On i Johnson raspravljat će o odgovoru na pandemiju, uključujući britansko uvođenje karantina putnicima iz inostranstva, kao i o Brexitu.

Britanija, koja je napustila blok 31. januara, i EU tvrde da je sporazum ostvariv do kraja godine, ali su pregovori dvije strane komplicirani i mogućnost Brexita bez sporazuma još je otvorena.

Britanija tvrdi da EU mora  učiniti temeljne promjene u stavovima kako bi se postigao sporazum u narednih nekoliko mjeseci

-Obje strane usuglasile su se daosvježe  intenziviraju razgovore, mi ne želimo tumaranje, nećemo čekati da se to oduži do jeseni i zime - izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab za LBC radio.

Raab je kazao da Macronova posjeta pokazuje da, uprkos izvjesnim problemima u višestoljetnim francusko-britanskim odnosima, dva susjeda zajednički nastupaju u zahtjevnim vremenima.

- To pokazuje da u odnosima s Francuskom, koji su povremeno bili složeni kroz našu zajedničku istoriju, mi stojimo jedni uz druge, i trebali bismo zajednički nastupati u teškim vremenima - kazao je Raab.         

- Veliki je spektar pitanja, Brexit, COVID, veoma blisko sarađujemo s Francuskom po pitanjima Irana, Bliskog istoka i Hong Konga, i to je zapravo veoma bitna saradnja, i mi smo ponosni što on odaje počast Londonu i britanskom narodu – kazao je šef britanske diplomatije, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'