Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 15:06 |

Prezentirana aktuelna situacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Na sastanku mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima koji je putem video-konferencije održan u Sarajevu prezentirana je aktuelna situacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kao i aktivnosti Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja u budućnosti.

Sudionicima su se obratili veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson, kao i Šef misije i sub-regionalni koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van Der Auweraert.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predstavila je aktivnosti i trenutnu situaciju u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, međunarodne operacije koje se vode u predmetima trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i aktivnosti koje će biti realizirane u sklopu Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima.

Inicijalne aktivnosti za formiranje te mreže realizirane su koncem prošle godine, a u okviru Specijalizirane mreže sudjeluju tužitelji i policijski operativci iz institucija s razine države, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Mreža se sastoji od tužitelja i istražitelja iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su kontakt osobe uime institucija iz kojih dolaze, a koji će znatno unaprijediti procesuiranje ovih kaznenih djela, te osigurati aktivnu, brzu i efikasnu komunikaciju u istragama i procesuiranju predmeta iz ove oblasti.

Sudionicima se također obratio i Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u okviru Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo, koji je govorio o modelu mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja.

U realizaciji navedenog projekta, potporu pružaju Ministarstvo vanjskih poslova SAD, putem Ministarstva pravosuđa, odnosno Programa za razvoj, pomoć i edukaciju tužiteljstava u inozemstvu (DoJ/OPDAT), kao i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) kroz projekt kojeg finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Na području BiH identifikovana i zbrinuta djevojčica, žrtva međunarodne trgovine ljudima

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana