Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 15:33 |

Apel građanima Brčkog da se pridržavaju propisanih mjera zaštite

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. lipnja (FENA) - Nakon što su u srijedu, 17. lipnja, potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u Brčko distriktu BiH, predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta Akif Pezerović i voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić apelirali su na stanovništvo, nadležne u institucijama i tijelima uprave, kao i na realni sektor da poštuju epidemiološke mjere i naredbe Stožera za zaštitu i spašavanje.

Pojava novih slučajeva zaraze bila je očekivana s obzirom na porast broja oboljelih u entitetima i otvaranje granica, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"Iako su mnoge naredbe o ograničenjima ukinute, apeliram na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera koje su na snazi kako ne bismo imali ozbiljnije probleme. Ništa nije završeno, virus je među nama i moramo biti odgovorni", istaknuo je Pezerović.

Naglasio je kako je od prije nekoliko dana u funkciji novi PCR uređaj u bolnici u Brčkom kapaciteta 20 testova dnevno.

"U proceduri je i nabava takozvanog otvorenog PCR-a koji je većeg kapaciteta, a isporuku očekujemo do kraja mjeseca i time ćemo relaksirati situaciju kada je riječ o testiranju u Distriktu", dodao je Pezerović.

Govoreći o novim slučajevima koronavirusa, voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić istaknula je kako je riječ o jednoj tročlanoj obitelji s lakšom kliničkom slikom i čovjeku koji je smješten u bolnicu.

"U pitanju je jedna obitelj s malom bebom koja je imala goste iz Beograda koji su nakon toga saznali da su zaraženi, stoga je klaster jasan. Svi koji su bili s njima u kontaktu stavljeni su pod zdravstveni nadzor i Pododjel za javno zdravstvo o tome vodi svakodnevnu evidenciju. Pacijent koji je u bolnici ima tešku kliničku sliku, odnosno obostranu upalu pluća. Njegova supruga izjavila je da on nije htio ići liječniku i zato molim građane ako prepoznaju simptome da se jave liječniku u febrilnu ambulantu kako bi se na vrijeme moglo reagirati", dodala je Nikolić.

Također je navela kako su u Brčkom od početka epidemije testirani svi koji su ispunjavali uvjete te da će tako biti i dalje.

"U Pododjelu za javno zdravstvo imamo dvoje mladih obučenih ljudi koji uzimaju, testiraju i šalju uzorke. S obzirom na to da mi uzorke šaljemo u Tuzlu, koja je trenutno preopterećena, počeli smo vršiti testiranje i na uređaju u bolnici u Brčkom, a kada dobijemo otvoreni PCR bit će nam znatno lakše", zaključila je Nikolić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta