Stranačke aktivnosti     | 19.06.2020. 08:41 |

Saopćenje za javnost GO SDP BiH Mostar

FENA Saopćenje

Mostar, 18.06.2020.

PREDMET: Saopćenje za javnost

 

Večeras je u Mostaru održana sjednica Gradskog odbora SDP-a Mostar, kojoj je nazočio i predsjednik stranke Nermin Nikšić.

Tom prilikom je istaknuto kako SDP jest zajedno sa drugih devet političkih stranaka na pregovorima u Vijećnici razgovarao o dva modela, međutim umjesto da sve stranke izaberu rješenje, izabrali su ga isključivo HDZ i SDA pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

Problematiziran je i odabir modela B, odnosno, „22 plus 13“ jer je zaključak kako je do njega došlo korištenjem stranačkih kalkulatora kako bi spomenute stranke sebi omogućile što veći broj mandata, a nauštrb građanskih principa.

SDP BiH će učiniti sve što je u njegovoj moći da to izmijeni, ako dođe do rješavanja tog pitanja kroz izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, jer smatramo da je model „26 plus 9“, puno kvalitetnije i korektnije rješenje.

S druge strane, ako dođe do izbora, SDP će sa svojim partnerima, građanima Mostara ponudi da se odluče, kao na referendumskom pitanju, jesu li za Mostar kakvim ga mi vidimo ili kakav im nude SDA i HDZ.

„Sljedeći problem koji vidimo, osim pitanja Mostara je sporazum koji je potpisan kada je u pitanju Izborni zakon i dogovor kako će raditi zajedno na rješavanju Izbornog zakona koji će osigurati legalno i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH, što ustvari pokazuje da je gospodin Izetbegović kao Deda Mraz ispunio sve želje Dragana Čovića – rekao je uoči održavanja sjednice Nikšić.

Arman Zalihić, predsjednik mostarskog SDP-a, također, se osvrnuo na odabir modela B od strane SDA i HDZ-a:

„Rješenje su izabrale dvije stranke i to rješenje više naginje na nacionalno, nego na građansko. Svjedoci smo da su ove dvije stranke zadnjih deset godina fiktivno podijelile Mostar na istočni i zapadni i da svaka vlada svojom dijelom grada. Sada pokušavaju kroz izmjene Izbornog zakona i Statuta ponovno omogućiti sebi tu poziciju nakon izbora. Međutim, evidentno je nezadovoljstvo građana Mostara, pa sam siguran kako će im većina građana jasno izreći stav na izborima kako po pitanju njihovog dogovora tako i katastrofalne vladavine.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost GO SDP BiH Mostar

Saopćenje za javnost GO SDP BiH Mostar

Priopćenje za javnost GO SDP BiH Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo