Svijet     | 19.06.2020. 11:11 |

Ostavka južnokorejskog ministra za ujedinjenje zbog napetosti sa Sjeverom

FENA Internet

SEUL, 19. juna (FEEA) - Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u petak je prihvatio ostavku ministra odgovornog za odnose sa Sjevernom  Korejom, dok napetosti rastu s Pyongyangom zbog prebjega na Jugu i blokade diplomatije.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Yeon-chul, u čijoj su nadležnosti odnosi sa Sjeverom, u srijedu je ponudio ostavku, navodeći da se smatra odgovornim za pogoršanje odnosa između dvije Koreje.

Nakon što mu je porastao rejting u javnosti koja je s odobravanjem pratila napore njegove vlade u suočavanju s epidemijom koronavirusa, stopa odobravanja Moonovog rada pala je na 55 posto, najniži nivo u tri mjeseca, zbog briga oko jačanja napetosti sa Sjevernom Korejom, pokazala je anketa zavoda Gallup Korea objavljena u petak.

Sjeverna Koreja odbacila je pozive Seula za diplomatski angažman dok su zakočeni napori na ponovnom pokretanju međukorejskih ekonomskih projekata zbog međunarodnih sankcija koje imaju za cilj obuzdati nuklearne i raketne programe Sjevera.

Pyongyang je također potegnuo pitanje prebjega na Jugu koji su slali iz zraka propagandne letke u Sjevernu Koreju.

Navodeći nesposobnost Južne Koreje da spriječi aktivnosti prebjega, Sjeverna Koreja u ovoj je sedmici raznijela zajednički ured za vezu  sa svoje strane granice, proglasila je okončanje dijaloga s Južnom Korejom i zaprijetila je vojnom akcijom.

Glasnogovornica ministarstva za ujedinjenje Cho Hye-sil izjavila je na brifingu za novinare u petak da emigranti planiraju poslati stotine boca napunjenih rižom,  lijekovima i maskama za lice u Sjevernu Koreju bacajući ih u more u blizini granice sa Sjeverom, i zatražila je od njih da odustanu od svog plana.

Upozorila je da će vlasti zaustaviti tu grupu i druge slične njoj, da provode takve planove, i uvest će kazne za kršenje zakona koji upravlja međukorejskim razmjenama i saradnjom.

Državni mediji nastavili su, međutim, s izvještajima o „eksploziji gnijeva“ među Sjevernokorejcima zbog ponašnja Juga, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana