Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 11:13 |

Neprofitni sektor u tuzlanskom kantonu zahtijeva jednaka prava i solidarnost

FENA Saopćenje

TUZLA, 19. juna (FENA) - Udruženja građana i fondacije koje djeluju na području Tuzlanskog kantona zahtijevaju od Vlade TK da izvrše izmjene i dopune Zakona o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće u TK, jer smatraju da je neprofitni sektor potpuno zaboravljen.

- Niti jedan nivo vlasti u BiH, nije uvrstio neprofitni sektor u Zakon, programe i druge mjere za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19, što jasno govori da je ovaj sektor zanemaren i diskriminiran - navodi se u saopćenju kojeg potpisuju 54 neprofitne organizacije i fondacije iz tog kantona.

Ističu da im je zabranjen ili onemogućen rad, u skladu sa  mjerama i naredbama Kriznog Štaba, te da su im značajno ugroženi i izvori finansiranja.

Naglašavaju da su im najviše smanjeni prihodi od članarina, sponzorstava i donacija, ali i prihodi od usluga koje pružaju svojim članovima i korisnicima. 

- Neprofitne organizacije isto kao i mnogi mali biznisi osiguravaju zaposlenja u svojoj lokalnoj zajednici i kreiraju servise koji su u skladu sa potrebama građana.  Tako danas imamo udruženja koja pružaju usluge djeci i osobama s invaliditetom, vode sigurne kuće, narodne kuhinje i centre za stare - kazali su.

U zahtjevu ističu i da je usvojeni zakon diskriminirajući, jer neprofitne organizacije nemaju jednak tretman i pravo na subvenciju za suzbijanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, iako zapošljavaju jednog ili više radnika na puno radno vrijeme i redovno uplaćuju doprinose i izmiruju druge obaveze prema radnicima i državi, ne samo prije, nego i tokom pandemije Covid-19.

Uslijed smanjenja prihoda, veliki broj udruženja ističe da su imali problema sa plaćanjem kirije za prostore koje iznajmljuju, a neki su istakli i probleme ispunjavanja obaveza prema svojim radnicima. 

- Neka udruženja neće moći nastaviti s redovnim aktivnostima ukoliko ne dobiju dodatnu pomoć od vlasti i javnog budžeta.  To će značajno ugroziti socijalni i ekonomski status velikog broja građana koji su vezani za rad udruženja i fondacija - kazali su.

Ističu da su neprofitne organizacije i u vrijeme pandemije bile veoma aktivno uključene u savladavanje vanredne situacije te da su organizirale volonterske akcije za prikupljanje sredstava i pružali humanitarnu i psihosocijalnu pomoć najosjetljivim kategorijama građana u TK, navodi se u pismu kojeg potpisuju 54 udruženja građana i fondacija u TK. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prezentiran izvještaj Svjetske banke u Tuzli

Kampanja u TK - Razvijanje nenasilne komunikacije i prevencija vršnjačkog nasilja

Tuzlanski kanton - Unapređenje programa 'Njega i pomoć u kući'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo