Svijet     | 19.06.2020. 13:02 |

Japan ukinuo preporuke o izbjegavanju putovanja među prefekturama

FENA Internet

TOKIO,  19. juna (FENA) - Japan je u petak ukinuo svoje preporuke o putovanjima među prefekturama, dok je vlada saopćila kako vjeruje da je zadržala pod kontrolom širenje koronavirusa.

Putnici su se počeli  vraćati na željezničke stanice i aerodrome, dok su brojni objekti za zabavu širom zemlje ponovo otvoreni.

Iako je vlada ukinula vanredno stanje širom zemlje krajem maja, građanima se preporučuje da izbjegnu sva putovanja koja nisu od većeg značaja u i iz Tokija i okolnih prefektura Chiba, Kanagawa, Saitama i Hokkaido u sjevernom Japanu.

Iako su putne preporuke ukinute svuda u zemlji, današnje otvaranje omogućilo  je tim prefekturama put za oporavak turizma dok vlada nastoji revitalizirati taj posrnuli sektor kada se epidemija koronavirusa povuče.

Tokio ima najveći broj potvrđenih slučajeva koronavirusa među 47 prefektura u zemlji i tijesne ekonomske veze sa susjednim oblastima, dok je Hokkaido nedavno bio pogođen novim valom zaraze.

Broj ljudi kojima je dopušteno da prisustvuju dešavanjima kao što su koncerti sada je povećan na hiljadu, sa 100 u zatvorenim prostorima i s 200 na otvorenom.

Zatvorenim prostorima, ipak, bit će dopušteno korištenje samo polovine vlastitih kapaciteta, dok će se na otvorenom tražiti dovoljna fizička distanca.

Nastavak takmičenja u profesionalnim  sportovima je dopušten – bez publike – dok ovogodišnja sezona Nippon Professional Baseball počinje danas,a ukinuta je i zabrana rada noćnih klubovi, javila je japanska novinska agencija Kyodo.

Japan, od početka pandemije do danas,  ima ukupno 17.668 potvrđenih slučajeva COVID-19 i 935 preminulih.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Japan će nastaviti finansirati UN-ovu palestinsku agenciju za izbjeglice

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!