Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 14:09 |

VSTVBiH podsjeća na zaključke sa sjednice iz jula 2019. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a BiH.

To je jedan od zaključaka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji su usvojeni na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine, a na koje iz Vijeća podsjećaju povodom najavljenih aktivnosti Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, te učestalih upita novinara s tim u vezi.

Kako je na spomenutoj sjednici VSTV-a nadalje konstatirano, zaključak Predstavničkog doma PSBiH kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, "suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Predstavnički dom PSBiH izlazi izvan nadležnosti PSBiH, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti".

Članovi VSTV-a BiH su onda, također, zaključili da oni, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu spomenute istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH.

VSTV BiH je na sjednici od 18. jula 2019. pozvao Predstavnički dom PSBiH da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa VSTV-om BiH na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti, saopćeno je iz ovog regulatornog tijela.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta