Ekonomija     | 19.06.2020. 14:04 |

Pripremljen set mjera za oporavak privrede u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. juna (FENA) - Vlada Republike Srpske i Ministarstvo finansija pripremili su set srednjoročnih mjera s ciljem podrške bržem oporavku privrede i ublažavanju štetnih posljedica pandemije koronavirusa.

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović danas je održala sastanak s predstavnicima banaka i mikrokreditnih organizacija na kojem je detaljno predstavljena mjera "Garantni program podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije bolesti Covid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2".

Cilj Garantnog programa je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, izdavanjem garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu odobrenom od banke ili mikrokreditne organizacije. 

- Garancije Garantnog programa su portfolio garancije, tj. skup pojedinačnih garancija za kredite iz portfolija, i predstavljaju bezuslovnu garanciju RS, koju u njeno ime i za njen račun izdaje Garantni fond - navodi se u saopćenju iz Ministarstva finansija.

Podsjećaju da je Garantni program pripremljen po ugledu na najbolju međunarodnu praksu, poštujući pravila struke, te uzimajući u obzir fiskalni kapacitet RS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom