Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 14:18 |

Vlada Distrikta usvojila rebalans budžeta za 2020. godinu

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. juna (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH većinom glasova usvojila je petsak rebalans budžeta za 2020. godinu i uputila ga brčanskoj Skupštini na usvajanje uz zahtjev za održavanje vanredne sjednice u ponedjeljak, 22. juna.

Ovo je nakon sjednice novinarima izjavio gradonačelnik Brčkog Siniša Milić koji je još istakao da je uz rebalans budžeta Vlada usvojila zahtjev da se održi rasprava o trošenju sredstava rezervi budžeta Brčko distrikta BiH, a koja su potrošena tokom pandemije izazvane koronavirusom, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Na osnovu rebalansa budžeta koji je Vlada danas usvojila, rebalansirano je oko 13,4 miliona konvertibilnih maraka. Ovim rebalansom osigurana su sredstva za realizaciju Zakona o podršci privredi s ciljem očuvanja radnih mjesta za isplate za mjesece april i maj u iznosu od 3 miliona maraka. Ovim rebalansom je osigurano 1,5 miliona maraka nedostajućih sredstava za podsticaje u poljoprivredi u 2019. godini. Još je osiguran 1 milion za jednokratnu pomoć za lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, precizirao je gradonačelnik Milić.

On je podsjetio da će se o jednokratnoj pomoći u narednim danima voditi rasprava pošto je Vlada opredijeljena da se pomoć realizuje uz određene kriterije.

Gradonačelnik Milić je rekao da su ovim rebalansom osigurana nedostajuća sredstva za Javnu zdravstvenu ustanovu "Zdravstveni centar Brčko” u skladu sa zakonskim propisima.

"Kako bismo akreditovali laboratoriju za testiranje na koronavirus – Covid-19 izdvojili smo 100.000 maraka čime ćemo omogućiti izdavanje certifikata testiranim građanima koji će prelaziti međudržavne granice", istakao je Milić.

On je podsjetio da je ovim rebalansom omogućeno infrastrukturno opremanje obdaništa na Ilićki i novo zapošljavanje potrebnog osoblja s ciljem da ovo obdanište bude u funkciji već od septembra ove godine, kao i dio sredstava za izgradnju obdaništa u mjesnoj zajednici „Broduša”.  

Usvojeni rebalans će po riječima gradonačelnika Milića imati i humanitarnu dimenziju budući da je izdvojeno 50.000 maraka za liječenje djevojčice Sare Maksimović.

Govoreći o podršci realizovanju pojedinih kapitalnih projekata Milić je rekao da su rebalansom osigurana sredstva za nastavak sanacije, odnosno rekonstrukcije Zanatskog centra u Brčkom, kao i za nastavak uređenja Bulevara mira.

"Pod pretpostavkom da će rebalans budžeta dobiti podršku u Skupštini, opredjeljenje Vlade je da se krene u pripremu novog rebalansa kako bi dio opravdanih zahtjeva pojedinih odjeljenja koji se nisu našli u ovom rebalansu, bili pripremljeni za novo podešavanje budžeta koje očekujemo da će biti realizovano do augusta”, najavio je gradonačelnik Milić.

Odgovarajući na novinarska pitanja gradonačelnik Milić precizirao je da će se pomoć privredi za očuvanje radnih mjesta za mjesece april i maj isplaćivati u skladu s novousvojenim zakonskim propisom.

Milić je podsjetio da je od planiranih 3 miliona za mart ostalo nepotrošenih 1,5 miliona maraka i ta sredstva će biti pridružena rebalansiranim sredstvima. Osim toga, naglasio je Milić, značajan broj subjekata počeo je raditi u maju i ta činjenica će se svakako odraziti na visinu izdvajanja pomoći privrednim subjektima.

On je naglasio da će biti pripremljeni kriteriji i programi na osnovu Zakona. Istovremeno procijenjeno je da su planirana sredstva dovoljna kako bi se odgovorilo na zahtjeve privrednika.

 Gradonačelnik je govoreći o javnom prevozu na području Brčkog podsjetio da je Štab za zaštitu i spašavanje donio odluku da javni prevoz uz poštovanje svih preporuka krene 12. juna i o tome je obaviješten pružalac usluga.

"Nažalost, javni prevoz još nije počeo. Pružalac usluga je tražio sastanak s predstavnicima Vlade i do tog sastanka još nije došlo. Mi ćemo koliko danas zatražiti koji su to stvarni razlozi da javni prevoz još nije krenuo. Njegove obaveze proistekle su iz ugovora. Kršenje tog ugovora povlači i odgovornost čega mora biti svjestan i pružalac usluga”, rekao je gradonačelnik Milić.

 Inače, nakon danas usvojenog rebalansa, budžet Brčko distrikta BiH iznosi oko 275.000.000 miliona maraka. Najveći dio novca koji je predmet današnjeg rebalansa i koji iznosi 6,5 miliona maraka predstavlja podršku MMF-a, 3 miliona je višak prihoda nad rashodima iz prethodne godine, a dio sredstava dolazi iz putarina, stoji u saopćenju.    

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Vlada Brčkog odobrila Program utroška sredstava donacija Odjeljenja za privredni razvoj

Vlada Brčkog: Za program samozapošljavanja u poljoprivredi 500 hiljada maraka

Vlada Brčkog odobrila 87.240,00 KM neprofitnim organizacijama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom