Ekonomija     | 19.06.2020. 15:50 |

RS prodaje entitetske obveznice u vrijednosti do 25 miliona KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.juna (FENA) – Republika Srpska planira prodati entitetske obveznice u vrijednosti do 25 miliona KM, s rokom dospijeća od pet godina i kamatnom stopom od 3,2 posto godišnje.

Prijedlog odluke o ovoj, 42. emisiji obveznica RS javnom ponudom, utvrđen je danas na sjednici entitetske vlade.

Planirano je da se emituje do 25.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, a namjena sredstava prikupljenih emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti jeste obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskih obaveza.

Razmatran je Konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta za prva tri mjeseca ove godine, prema kojem su prihodi i primici ostvareni u iznosu od 847,1 milion KM, što predstavlja 99 posto u odnosu na plan.

-Ino dug je u prvom kvartalu 2020. godine redovno  servisiran i za te potrebe izdvojeno je 45,5 miliona KM. Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 69,8 miliona KM - navedeno je u saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Na sjednici je utvrđen Nacrt programa javnih investicija RS za period 2021.-2023. godina. Ugovorene su investicije, kako se dodaje, u iznosu od 871,5 miliona KM. Najveće učešće u finansiranju ugovorenih investicionih projekata u spomenutom periodu imaju ino sredstva u ukupnom iznosu  586,6 miliona KM ili 67,3 posto.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, kojim se prolongiraju utvrđeni rokovi za uvođenje djelimične i potpune liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti za period od tri godine.

-S obzirom na to da društva za osiguranje, putem filijala, posluju u oba entiteta, postoji potreba za očuvanjem harmonizovanih uslova poslovanja na tržištu osiguranja, a što bi se također trebalo uzeti u obzir prilikom razmatranja i donošenja predloženog zakona u RS. U Federaciji BiH se zakon već duže vrijeme nalazi u proceduri usvajanja, zbog čega će rokovi za liberalizaciju morati biti prolongirani – navedeno je u saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana