Ekonomija     | 19.06.2020. 21:01 |

Dodjelom priznanja završen virtualni sajam braniteljskih zadruga

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. lipnja (FENA) - Virtualni sajam braniteljskih zadruga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) završio je u petak dodjelom nagrada i priznanja.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a i Referalni centar "Branitelj/borac zadrugar" u dva su dana organizirali spomenuti događaj na web stranici www.rc-braniteljskiproizvodi.info uz misao vodilju "Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj braniteljsko".

Po završetku sajma nagrađeni su najbolji među izlagačima. Tako je OPG-u Jadranka Bulum iz Čapljine dodijeljeno priznanje za najzanimljivije video predstavljanje svoga obiteljskog gospodarstva.

U video prezentaciji dostupnoj na web stranici sajma i YouTube kanalu, ova proizvođačica raznog povrća u plasteničkoj proizvodnji navela je da se nada kako će u skorije vrijeme nadoknaditi ono što je izgubili tijekom pandemije koronavirusa, priopćeno je iz Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a.

Vinarsko vinogradarska zadruga "Vinarija Daorson", nastala okupljanjem istinskih ljubitelja vina i vinogradarstva, prema mišljenju organizatora najzaslužnija je među izlagačima sajma za promociju autohtonih domaćih sorti, za što je i dobila priznanje. Skupina stolačkih umirovljenih časnika, bivših branitelja, bave se proizvodnjom specifičnih sorti za ovo područje – žilavka i blatina, a vrhunska vina poput Pinnesa i Kore također su u opusu njihove proizvodnje.

Priznanje za kolekciju najbolje predstavljenih braniteljskih proizvoda dodijeljeno je braniteljskoj zadruzi "Plodovi Hercegovine" iz Konjica, čiji se članovi bave uzgojem voća, s naglaskom na sušeno voće. Isto prerađuju u pekmeze, džemove, a potencijalnim kupcima nude i razne rakije, kompote, likere i čajeve. Zadruga broji osam zadrugara i 18 kooperanata.

Od 1990. godine u Mostaru djeluje Zemljoradnička zadruga "Radobolja" koja se bavi otkupom, preradom i plasmanom samoniklog ljekovitog bilja i šumskih proizvoda. Direktor zadruge Suvad Selmanović naglašava kako 90 posto svoje proizvodnje izvoze na inozemna tržišta, pa im je dodijeljeno priznanje za uspjeh na inozemnom tržištu.

Vrijedne ruke Stipe Pleića iz Tomislavgrada uspjele su očuvati tradiciju u preradi drveta. Njegova suvenirnica "Flick" može se pohvaliti unikatnim i ručno izrađenim sjekirama te brojnim suvenirima. Ovom sajamskom izlagaču dodijeljeno je priznanje za doprinos očuvanju tradicije.

Poljoprivrednoj zadruzi "Zora" iz Doljana kod Jablanice pripalo je priznanje za doprinos očuvanju kulturne baštine. Ta zadruga trenutno radi na obnovi vodenice mjesne zajednice Doljani koja je stara preko 300 godina.

Dodjelom priznanja okončan je sajam na kojem je 34 izlagača (braniteljske zadruge, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva) predstavilo svoje biljne, animalne te proizvode od ljekovitog bilja, kao i razne proizvoda obrta i zanata.

Većina izlagača djeluje u HNŽ-u, a sudjelovali su i gosti izlagači iz Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Srednjobosanske županije te Republike Hrvatske.

Nakon završetka sajma web stranica funkcionirati će kao on-line kanal prodaje "braniteljski kutak", navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Preko 60 izlagača iz BiH i Hrvatske na Sajmu braniteljskog poduzetništva u Mostaru

Više od 30 izlagača na virtualnom sajmu boračkih zadruga HNK (VIDEO)

Mostar: Virtualni sajam braniteljskih zadruga HNŽ-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo