Bosna i Hercegovina     | 20.06.2020. 16:59 |

Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

FENA Elma Geca

TJENTIŠTE, 20.juna (FENA) – U organizaciji SABNOR-a BiH danas je u Dolini heroja na Tjentištu obilježena 77.godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih ali i najslavnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje tog historijskog događaja ove godine obavljeno je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa, te je izostalo masovnije okupljanje antifašista iz BiH i regiona.

Na spomen kosturnicu gdje je ukopano više od tri hiljade antifašista, položeno je cvijeće te evocirane uspomene na vrijeme kada su partizanske jedinice uspjele probiti obruč znatno nadmoćnijeg neprijatelja.

Iz Doline heroja upućene su poruke da ideje NOB-a trebaju biti inspiracija za okupljanje svih antifašista te kako je tradicija antifašizma na ovim prostorima i više nego potrebna.

- Krajnje je vrijeme da se svi građani i narodi BiH i šire udruže u jedan antifašistički front  i okupe oko tri jednostavne stvari, slobode u najširem smislu te riječi, jednakosti na svakom mjestu i ravnopravnosti na svakom mjestu i jedino tako sve razlike koje nam nameću naši protivnici kao glavne teme, otići će u zapećak i imat ćemo sretniju budućnost – kazao je predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić.  

Među rijetkim delegacijama koje su danas stigle na Tjentište je ona iz Hrvatske. Poslanik  u Hrvatskom saboru i predsjednik SDP-a Dalmacije Ranko Ostojić podsjetio je da je u Bitci na Sutjesci najviše stradalo Dalmatinaca te je izrazio ogorčenje zbog činjenice da se u zemljama regiona historija pokušava promijeniti.

 - Od oko 7.500 partizana koji su poginuli ovdje, 3.074 su bila iz Dalmacije i tu smo da odamo počast herojima. Sramota je ovo za sve zemlje i ne govorim samo o Hrvatskoj, koja se srami Sutjeske, srami se svojih poginulih 1943. koji su preokrenuli tok rata i oslobodili svoju zemlju. To je sramota i Hrvatske i svake zemlje koja misli da treba, umjesto na stranu onih koji to slave kao pobjedu nad fašizmom, svrstati se među poražene – kazao je Ostojić.

Tokom neprijateljske ofanzive "Švarc" u maju i junu 1943., višestruko slabije partizanske jedinice suočile su se s oko 120.000 pripadnika nacističke vojske i saradnika okupatora. Više od 7.000 partizana poginulo je tokom proboja iz obruča.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo