Stranačke aktivnosti     | 21.06.2020. 14:25 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Zastupnik Amer Obradović poziva CIK: Uputite građane kako da prijave mrtve na biračkim spiskovima!

Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović pokrenuo je inicijativu kojom traži da Centralna izborna komisija BiH izda uputu-instrukciju o načinu na koji građani mogu zatražiti direktno službene provjere od strane CIK-a za lica za koja postoje informacija da su umrla, a da se još uvijek nalaze na biračkom spisku.

"Od CIK-a tražimo samo da nam na zvaničnoj web-stranici izda jasnu uputu kako građani i građanke mogu direktno prijaviti umrla lica koja se još uvijek nalaze na biračkim spiskovima. Godinama se pokazuje da općinske izborne komisije u brojnim slučajevima, u najmanju ruku nisu ažurne po ovom pitanju. Zato želimo od CIK-a da dobijemo jasnu informaciju: šta im trebamo dostaviti, kako bi oni tu provjeru učinili i u kojem roku", kazao je zastupnik Obradović.

Zastupnik Obradović smatra da je CIK po službenoj dužnosti dužan postupiti po toj vrsti prijave, te za svaki prijavljeni slučaj tražiti informaciju od nadležne jedinice lokalne samouprave - o tome da li ima podatak, potvrdu ili bilo koju vrstu informacije kojom se potvrđuje da je lice umrlo.

"Rokovi su nam blizu, ali hajde da svi, svako sa svog nivoa i iz svoje zajednice napravimo jedan iskorak. Prijavimo komšiju, člana rodbine, bilo koga za koga imamo informacije da su umrli. Ovdje posebno apelujem na sve subjekte koji imaju pristup biračkim spiskovima. Prijavite mrtve i ne dopustite da oni budu predmetom političkih mahinacija. Ovdje posebno apelujem na svoje Stočane, jer oni i dan danas trpe zbog političkih manipulacija ove vrste na lokalu", zaključio je Obradović.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'