Bosna i Hercegovina     | 22.06.2020. 13:12 |

Smanjen broj upisanih učenika u srednje škole HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. lipnja (FENA) - U Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u ponedjeljak je održan sastanak na kojem se razgovaralo o stanju u obrazovanju s posebnim osvrtom na upis u prve razrede srednjih škola u školskoj 2020./2021. godini.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg te ravnatelj Zavoda za školstvo HNŽ-a Željko Ćorić i predsjednik Aktiva ravnatelja srednjih škola u HNŽ-u koje nastavu izvode na nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku Zoran Landeka.

Istaknuto je kako je u sklopu prvog upisnog roka u 16 srednjih škola koje nastavu izvode po navedenom nastavnom planu i programu upisano 976 učenika, a u 12 škola koje nastavu izvode po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku 811 učenika.

Na tom tragu zaključeno je kako se evidentno smanjuje broj učenika koji se upisuju u prve razrede što otvara niz problema u organiziranju nastavnog procesa, osobito kada se govori o mreži škola, organizacijskim shemama, te zbrinjavanju djelatnika, odnosno takozvanog tehnološkog viška, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici županijske vlade.

"Vlada je u zadnjih pet godina vrlo uspješno rješavala sve probleme vezane za obrazovanje. Poznato je kako smo do sada uvijek iznašli način da se prihvate potrebne organizacijske sheme i zbrine sav tehnološki višak. Budući da se to pitanje zbog smanjenog broja upisanih učenika ponovno otvara očekujem od svih odgovornih dionika obrazovnog sustava da zajednički tražimo rješenja kako zadržati postojeći broj odjeljenja i prosvjetnih djelatnika", kazao je Herceg.

Također je istaknuo kako se izvođenje nastave na daljinu zbog koronavirusa, uvažavajući sve tehničke mogućnosti i opremljenost kako škola tako i djece, pokazalo dosta uspješnim te je pozvao da se na temelju tih iskustava i dalje radi na unaprjeđenju izvođenja online nastave, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo