Bosna i Hercegovina     | 22.06.2020. 15:00 |

Čović: Za izmjene mostarskog statuta potrebna podrška i drugih opcija (VIDEO)

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. lipnja (FENA) - Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u ponedjeljak se razgovaralo o izborima u Republici Hrvatskoj, kao i lokalnim izborima u BiH, te o provedbi međustranačkog sporazumima između SDA i HDZ-a BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, komentirajući "mostarski sporazum", kazao je da će ovaj tjedan u skupštinsku proceduru biti stavljene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će omogućiti da se lokalni izbori u Mostaru održe u isto vrijeme kada i u ostatku Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je kako izmjene Izbornog zakona BiH moraju proći parlamentarnu proceduru te je dodao kako vjeruje da će na prvim sjednicama parlamenta u narednih 15 dana, i na Zastupničkom domu i na Domu naroda, te izmjene biti raspravljene i usvojene.

Komentiraju reakciju Milorada Dodika, koji je kazao kako su srpski predstavnici isključeni iz dogovora SDA-HDZ BiH te da je smanjen broj Srba u Gradskom vijeću Mostar, Čović je istaknuo kako to nije točno jer, kako je kazao, postoje minimalne i maksimalne kvote, odnosno propisano je da Srba može biti najmanje četiri, a može ih biti 15, kao što je to slučaj i s Bošnjacima i s Hrvatima.

Također, Čović je istaknuo kako će, da bi došlo do izmjena Statuta Grada Mostara prema postignutom sporazumu, biti potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću kada ono bude izabrano, za što će biti potrebna podrška i drugih političkih opcija.

Na novinarski upit je li potpisivanje sporazuma SDA – HDZ BiH početak relaksiranja odnosa Hrvata i Bošnjaka, Čović je kazao kako se nada će dogovor oko Mostara pomoći da se lakše nađe rješenje za izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor članova Predsjedništva i Doma naroda.

Podsjetio je da je spomenutim sporazumom dogovoreno da se u roku od tri mjeseca sa SDA otpočnu pregovori o izmjenama Izbornog zakona, da se ti pregovori završe za šest mjeseci, a da se u parlamentarnoj proceduri izmjene Izbornog zakona usvoje najdalje u godini koja će prethoditi općim izborima.

- To su neke stvari gdje će biti testirani naši odnosi i tu će SDA morati napraviti ozbiljniji iskorak da nađemo mjeru kako zaštiti konstitutivne narode - poručio je Čović.

Kada je u pitanju kritika stranačkog kolege Nikole Lovrinovića na "mostarski sporazum", koji je kazao da ga neće podržati jer ista prava koja imaju Bošnjaci u Mostaru nisu osigurana Hrvatima u Travniku, Čović je rekao "kako će naći adekvatna rješenja i zajednički stav oko toga".

Govoreći o parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj, Čović je istaknuo kako očekuje da će HDZ-ova lista u jedanaestoj izbornoj listi osvojiti sva tri mandata u Hrvatskom saboru te je pozvao birače u BiH s pravom glasa da se registriraju kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo u BiH.

Prvi čovjek HDZ-a BiH osvrnuo se i na rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji te je tom prigodom čestitao predsjedniku Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću na ostvarenoj uvjerljivoj pobjedi.

Na pitanje kakva odnos Srbije prema BiH očekuju u budućnosti, Čović je ustvrdio kako odnos dviju država imaju kontinuitet te da će se taj kontinuitet zadržati sljedećih godina.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4615

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1jWlsGcNq5abAj3Ib5GkyrEm9e3BbRihf?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom