Stranačke aktivnosti     | 22.06.2020. 14:39 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Izjava za javnost

„Pravosudni sistem je pokazao da je otuđeni centar moći. Ovo je klasičan pritisak na rad članova Parlamenta, institucije koja je donijela zakon o VSTS. Ovo pismo je skandalozno i nedopustivo je da prvi čovjek VSTS zabranjuje da sudije i tužioci razgovaraju sa poslanicima, daju svoje viđenje stanja, što je sigurno jedan od najboljih načina kako doći do rješenja koja bi Privremena istražna komisija, a koja se bavi stanjem u pravosuđu, u formi zaključaka dostavila Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH“, rekao je danas za BHT poslanik PDP-a i član Privremene istražne komisije Branislav Borenović povodom pisma koje je predsjednik VSTS uputio sudijama i tužiocima kojim traži da ne sarađuju sa Privremenom istražnom komisijom PD PS BiH i da će to smatrati disciplinskim prekršajem.

„To je sramno, nedopustivo i konačni je pokazatelj da prvi čovjek VSTS-a, Milan Tegeltija, ne bira sredstva da pokaže da je on centar moći koji može da radi šta hoće. Onda se ne trebamo čuditi što nam je stanje u pravosuđu ovakvo kakvo jeste, što imamo brojne afere koje nisu dobile svoj epilog, brojna ubistva koja nisu rasvjetljena, korupciju, kriminal koji cvjetaju kao nigdje i odgovornost za to je i na pravosudnom sistemu“, ističe Borenović.

On kaže da kada na čelu VSTS imamo čovjeka koji se bori da ne bude pravde, rješenja, izmjena ili novih zakona koji bi popravili stanje u pravosuđu, onda nam je stanje ovakvo.

Na pitanje kakav stav očekuje od sudija i tužilaca po ovom pismu, Borenović ističe da će i Privremena istražna komisija imati stav koji mora biti adenvatan odgovor na potez predsjednika VSTS:

„Vidjećemo šta će po ovom pitanju reći i Evropska komisija, obzirom na njihove vrlo jasne zaključke vezano za evropski put BiH i ono što se dešava po pitanju nerada i nečinjenja pravosudnih institucija u ovoj zemlji“, dodaje on.

On je podsjetio da je 2018. godine u NSRS bio formiran Anketni odbor koji se bavio ispitivanjem stradanja Davida Dragičevića, koje je kasnije kvalifikovano kao ubistvo i da se odbor tada obratio VSTS, tražeći saglasnost da se razgovara sa postupajućim i glavnim javnim okružnim tužiocem, koja je i dobijena.

„Ne vidim razlog zašto to i sada ne bi bio slučaj, da Privremena istražna komisija PD PS BiH razgovara sa pojedinim tužiocima i sudijama. Da li se Milan Tegeltija boji istine, da li se plaši šta će oni reći, a potpuno je logično da svako od njih zna dokle smije ići u izjavi. Ako prvi čovjek može davati izjave za javnost, zašto bi bio problem da on i drugi iz pravosudnog sistema razgovaraju sa parlamentarcima? Ako je to problem, onda ova zemlja ne počiva na tri stuba vlasti, nego je sve u rukama pojedinaca iz centra moći u pravosuđu, koji u sprezi sa nekim političkim elitama kontrolišu čitav sistem“, zaključuje Borenović.

Banja Luka, 22.06.2019.

Informativna služba PDP-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'