Magazin     | 22.06.2020. 16:08 |

Beč svoje ulice prilagođava klimatskim promjenama

FENA Saopćenje

BEČ, 22. juna (FENA) - Zelene oaze u Beču danas su zvanično otvorene, riječ je o 18 ulica koje su prenamijenjene za rashlađivanje u kojima će građani ovog ljeta moći pronaći utočište od velikih vrućina.

Beč kao jedan od gradova u Evropi koji je najviše pogođen klimatskom krizom, očekuje i ove godine veliki broj vrućih dana. Stoga će od danas do 20. septembra ove godine 18 ulica biti pretvoreno u privremene zelene oaze.

- Klimatska kriza postaje sve vidljivija i moramo djelovati. Ulice za rashlađivanje su mjesto gdje se ljudi iz susjedstva mogu okupljati i rashladiti. Na ovaj način olakšavamo uživanje u vrućim mjesecima i onima koji sebi ove godine ne mogu priuštiti ljetovanje - rekla je zamjenica gradonačelnika Birgit Hebein na otvorenju.

U 'dnevnom boravku na otvorenom' postoje dodatni prostori za sjedenje. Postavljene su saksije sa biljkama, klupe, stolovi i stolice te gumene cijevi koje ispuštaju vodenu maglicu. Automobili ne smiju voziti, zaustavljati se niti parkirati u ovim ulicama.

U svakoj ulici postoje i dva nadzornika koja su stanovnicima na raspolaganju za pitanja i prijedloge. Ovaj projekat će preko ljeta otvoriti 40 radnih mjesta.

Lokacije za zelene oaze odabrane su na osnovu interaktivne karte koja prikazuje temperaturne vrijednosti i takozvane "toplinske otoke" (urban heat island) te u dogovoru s okruzima odabrana su najtoplija mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti, a u kojima stanuje mnogo djece i osoba starije životne dobi koji teže podnose visoke temperature, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo