Bosna i Hercegovina     | 22.06.2020. 16:43 |

Sastanak zamjenika Jovića i komandanta EUFOR-a Reinharda Trischaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović primio je danas u Sarajevu komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Reinharda Trischaka sa saradnicima, sa kojim je razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj situaciji te budućoj saradnji sigurnosnih agencija i EUFOR-a.

Generalmajor Trischak je informirao zamjenika Jovića o pripremama za vježbu "Brzi odgovor 2020" koja je planirana krajem augusta.

U ovoj redovnoj vježbi koju organizira EUFOR učestvovat će i agencije za provođenje zakona na nivou BiH, navodi se u saopćenju.

Razgovarano je i o migracijama u BiH, gdje je naglašen sigurnosni aspekt ovog problema, ali također i humanitarni odgovor na taj globalni izazov koji iziskuje saradnju svih nadležnih institucija i agencija.

U okviru sigurnosnih problema, izražena je zabrinutost zbog evidentiranih napada ilegalnih migranata na policijske službenike.

Također, tema sastanka je bio i povratak boraca sa sirijskog ratišta, gdje je istaknuto da nadležne agencije trebaju nastaviti pratiti ovu problematiku.

Razgovarano je i o obezbjeđenju komemoracije u Srebrenici 11. jula, te potrebi saradnje nadležnih sigurnosnih agencija tokom održavanja komemoracije, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Francuska donirala BiH sistem za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem

CIK - Nedeljko Jović ispunjava uslove za zamjenika ministra sigurnosti BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana