Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 10:44 |

FUCZ - Vodostaj na brani HA Modrac jutros 199,77 m.n.m.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7.00 sati bio je 199,77 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer viši je za 95 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76,70 m3/s.

U toku jučerašnjeg dana PVJ Živinice je obavljala akcije evakuacije stanovništva u naseljima Đurđevik i Strašanj zbog poplave uslijed izlijevanja rijeka Oskove i Spreče. Rijeka Oskova se u popodnevnim satima povukla u korito. Nivo rijeke Oskove mjeren u 6.00 sati bio je 215 cm i u porastu je za 43 cm. Svi putevi su tenutno prohodni.

PVJ Srebrenik je obavljala poslove evakuacije, pravljenja zečijih nasipa i crpljenja vode u naselju Špionica Centar. U protekla 24 sata operativnom centru je prijavljeno 28 poplavljenih objekata (objekti pošte, ambulante i ured MZ Špionica). Nivo rijeke Tinje u 7.00 sati iznosio je 122 cm. 

U toku jučerašnjeg dana PVJ Lukavac je imala intervencije na crpljenju vode u naselju Bokavići uslijed poplave izazvane Rakovačkim potokom.

Nivo rijeke Spreče u Gračanici na mjernom mjestu Karanovac je 370 cm i u porastu je za četiri cm. Rijeka Spreča se izlila i u dijelu od Miričine do Stjepan Polja je poplavila oko 80 ha poljoprivrednog zemljišta. Svi lokalni vodotoci druge kategorije su u porastu. U MZ Lukavica bujični potok u naselju Delići oštetio je lokalnu cestu i bankine, te nanio dosta posipnog materijala na saobraćajnicu tako da je promet u tom dijelu MZ otežan.

U MZ Prijeko brdo došlo je do začepljenje kanala i odvoda tako da je lokalna rijeka izašla iz korita na lokalnu cestu.

Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila priobalno 20 ha poljoprivrednog zemljišta. Od lokalnih vodotoka ugroženo je više stambenih i pomoćnih objekata u naselju Lukavica Rijeka.

Gradonačelnik grada Tuzle je, na prijedlog gradskog štaba Civilne zaštite, proglasio stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta na području grada Tuzla. U protekla 24 sata građani su prijavili urušavanje potoka na području Trakilovića, Bojića, i MZ Bukinje koji vodi prema Divkovićima.

U protekla 24 sata na području općine Kladanj rijeke Gostelja, Suha i Drinjača su poplavile oko 100 stambenih objekata, od čega njih oko 70 u naselju Stupari. Trenutno je prekinuto napajanje vodom za MZ Stupari. Put prema naselju Tuholj je obustavljen jer je oštećen most, koji trenutno saniraju lokalne službe. U momantu pravljenja izvještaja svi vodotoci su bili svojim koritima, i u blagom porastu. 

Načelnik Općine Čelić proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta na području općine Čelić.

U općini Kalesija rijeka Spreča se izlila u reonu Sprečkog polja. Osim Spreče, Gribaja i lokalne rijeke su oštetile više lokalnih puteva.

U općini Banovići svi vodotoci su u svojim koritima, a gradska voda nije za piće. U dva stambena objekta prodrla je voda u podrumske i prozemne prostorije.

 Unsko-sanski kanton

Vodostaji rijeka Une i Sane su normalni i nema opasnosti od izlijevanja iz korita.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području ZDK su blago povećani i imaju tendenciju rasta. U općini Vareš zbog izlijevanja rijeke Stavnje u tunelu trenutno je u prekidu odvijanje saobraćaja prema MZ Ravne, Vijaka i Oćevija. Povećan je vodostaj na svim vodotocima na području općine Vareš. Također u MZ Dabravine u naselju Luke došlo je do pokretanja klizišta.

Zbog povišenog vodostaja, najave veće količine padavina i stanja na terenu načelnik Olova donio je dluku o proglašenju stanja redovne odbrane od poplava 22. juna 2020. godine od 16.00 sati. Poplavljeno je pet stambenih objekata, od toga je u dva objekta voda zahvatila stambeni dio.

Većina putnih komunikacija je oštećena, a najviše su stradali makadamski putevi. Također, oštećene su i obaloutvrde na rijekama Stupčanici (Olovske Luke i Karagino Polje) i Krivaji (Solun), poplavljeno je 11 plastenika (0,11 ha) i velike površine poljoprivrednih kultura.

Ekipe Civilne zaštite provodile su hitne mjere: čišćenje propusta mostova kanala, pojačavanje obaloutvrda, iznošenje stvari iz poplavljenih i nepoplavljenih objekata, pratila je stanje na terenu. Niko nije povrijeđen. Jedna mašina je oštećena prilikom izvođenja radova. Svi stanovnici Općine poduzimali su mjere na samozaštiti svoje imovine i javnih dobara.

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka i rječica na području SBK u blagom su porastu, ali nema opasnosti od izlijevanja.

KLIZANJE TLA 

Tuzlanski kanton

Na području općine Doboj Istok na lokalitetu Studenac, MZ Klokotnica, došlo je do pojave odrona.

Operativnom centru Civilne zaštite Srebrenik u protekla 24 sata prijavljeno je aktiviranje sedam novih klizišta na području tog grada.

Uposlenici službe CZ Gračanica jučer su po dojavi obišli MZ Babići gdje je u naselju Kahvedžije prijavljeno klizište-odron. Oštećena je lokalna saobraćajnica u dužini oko 25m i ugrožen je jedan stambeni objekt.

Operativni centar CZ Tuzla zaprimio je dvije prijave o urušavanu zemlje na području naselja Ši Selo i Donja Obodnica, te o urušavanju puta do broja 256.

U protekla 24 sata Operativnom centru CZ Kalesija prijavljeno je aktiviranje više klizišta u naseljima Mahmutovići, Lipovice, Ćivića brdo, Bukvari, saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana