Ekonomija     | 23.06.2020. 10:44 |

Na europskim burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle

FENA Internet

FRANKFURT, 23. lipnja (FENA) - Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši veći dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ulagače ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu, unatoč rastu broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u i drugim zemljama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer skliznuo 0,8 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,75 posto, na 6.291 bodu, dok je frankfurtski DAX porastao 1,50 posto, na 12.450 bodova, a pariški CAC 1,30 posto, na 5.012 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 22.618 bodova.

Na samom početku trgovanja azijski su indeksi bili u minusu jer su ulagače zabrinuli odgovori Petera Navarroa, savjetnika u Bijeloj kući, u intervjuu Fox Newsu, koji su naveli na zaključak da postoje problemi u vezi provođenja trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

No, kasnije je Navarro kazao da su njegove izjave izvučene iz konteksta, a intervenirao je i predsjednik SAD-a Donald Trump, poručivši da je trgovinski dogovor na snazi.

Zahvaljujući tomu, tržišta su se oporavila, pa prate jučerašnji rast na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks porasli oko 0,6 posto, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, što se zahvaljuje znatnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

To je podržalo i ostale američke indekse, premda na tržištima vlada zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u nekim saveznim državama SAD-a i zemljama u svijetu.

Desetak država na jugu i jugoistoku SAD-a izvijestilo je o rekordnom rastu novozaraženih, pri čemu je u nekima zaraženo između 10 i 20 posto testiranih.

U petak i subotu u SAD-u je zabilježeno više od 30.000 novih infekcija, što je njihov najveći dnevni rast od početka svibnja.

Broj zaraženih raste i u drugim zemljama, pa je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila o rekordnom rastu slučajeva koronavirusa u svijetu.

Unatoč tome, Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao je da nema drugog vala pandemije i da je malo vjerojatno novo šire zatvaranje aktivnosti u SAD-u.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača u nove poticajne mjere, s obzirom da je krajem prošloga tjedna Demokratska stranka predstavila u Zastupničkom domu prijedlog zakona o ulaganjima u infrastrukturu u vrijednosti od 1.500 milijardi dolara.

Vlada predsjednika Donalda Trumpa priprema, pak, svoj plan ulaganja u infrastrukturu, a Trump je kazao i kako podržava ideju o drugom krugu pružanja financijske pomoći Amerikancima zbog posljedica koronavirusa.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka, prenosi SEEbiz.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo