Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 14:42 |

HNS: SIP BiH mora biti neovisan od političkog utjecaja

FENA Saopćenje

VITEZ, 23. lipnja (FENA) - Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanoj u Vitezu razgovaralo se o aktualnim političkim pitanjima u BiH s naglaskom na održavanje lokalnih izbora te pojedinostima oko Izbornog zakona i odnosu prema Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP BiH).

Predsjednik HNS-a Dragan Čović upoznao je članove sa svim pojedinostima i potpisanim sporazumima sa Strankom demokratske akcije (SDA) oko održavanju izbora u Mostaru te načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona koji se odnose na Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništva BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je potpisivanje dvaju sporazuma hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika oko održavanja izbora u Mostara i načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Legitimno predstavljanje je temelj konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela i mora biti zaštićeno kroz izmjene i dopune Izbornog zakona u sljedećem razdoblju uz njihovu potpunu implementaciju, poručili su iz HNS-a.

"Potpisani sporazumi imaju ogromnu političku važnost za naredne korake i upućivanje prijedloga u Parlamentarnu skupštinu BiH. Legitimno predstavljanje temelj je konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela. Predsjedništvo daje punu potporu implementaciji oba sporazuma kao nužnog iskoraka u rješavanju unutarnjih pitanja, ali i pojačanih aktivnosti na vanjskopolitičkom djelovanju prema Europskoj uniji", dodaje se u priopćenju.

Predsjedništvo HNS-a dalo je punu podršku dužnosnicima stranaka okupljenih u HNS-u i zajedničkom nastup na lokalnim izborima u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen.

"Pozivamo na zajednički nastup svih prohrvatskih snaga kako bi zajednički spriječili disperziju glasova u tim sredinama i ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat te očuvali i ojačali položaj hrvatskog naroda. Također pozivamo na konačno rješavanje pitanja SIP-a BiH i uspostavu njegove legalnosti u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima. Središnje izborno povjerenstvo, kao institucija nadležna za provođenje izbora, mora biti neovisna od političkog utjecaja i imati svoje zakonsko uporište s legalnim članovima koji ga čine", naglašeno je iz Predsjedništva HNS-a.

HNS je dao potporu listi Hrvatske demokratske zajednice za XI. izbornu jedinicu te je pozvao na maksimalan angažman za predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj kako bi, stoji u priopćenju, Hrvati iz BiH i dijaspore imali svoj snažan glas u Hrvatskom saboru.

Predsjedništvo HNS-a usvojilo je inicijativu da se 10. lipanj proglasi Danom sjećanja na djecu koja su stradala u Domovinskom ratu, prisjećajući se time tragično stradale hrvatske djece u Vitezu, kao i drugim područjima u BiH, stoji u priopćenju.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Lasić o brzoj cesti: Struka blizu rješenja za Vitez, dionica Lot 5 gotova do kraja godine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'