Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 14:53 |

Kantonalnoj bolnici Goražde dopremljen respirator

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. juna (FENA) - Novi slučaj zaraze koronavirusom registrovan je u Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde, a riječ je o ljekaru Kantonalne bolnice Goražde koji je na godišnjem odmoru i nije imao kontakt sa pacijentima.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo pojašnjava da se radi o mlađoj muškoj osobi koja je trenutno bez simptoma i dobrog je općeg zdravstvenog stanja, a nalazi se u kućnoj izolaciji.

- Nakon 50 dana registrovan je novi slučaj u BPK-u i u pitanju je ljekar Kantonalne bolnice Goražde koji je bio na odmoru, a testiranja se vrše preventivno prije vraćanja u svakodnevnu radnu obavezu. Danas je urađeno epidemiološko istraživanje i svi bliski kontakti, odnosno 19 osoba stavljeno je pod zdravstveni nadzor u kućnu izolaciju od 14 dana i biće testirani - kazala Bičo.

Dodala je da je na području BPK Goražde dosada testirano više od 1.900 osoba, a testiranja se vrše svakodnevno putem mobilnog tima Doma zdravlja Goražde, u Covid ambulanti te Kantonalnoj bolnici.

S obzirom na porast broja oboljelih u BiH, u Zavodu za javno zdravstvo smatraju da je pojava koronavirusa ponovo na području BPK bila očekivana, imajući u vidu i popuštanje mjera ali i, kako ističu, neodgovornost građana zbog nepoštivanja onih koje su na snazi.

- Svakodnevno smo svjedoci da se rijetko ko pridržava preporučenih mjera o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštivanju socijalne distance, tako da bih još jednom apelovala da se građani preventivno pridržavaju svih ovih mjera uz redovnu higijenu ruku i provjetravanje prostorija jer te mjere, ukoliko se poštuju, jako su efikasne u sprečavanju širenja infekcije -naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

U Kantonalnoj bolnici Goražde naglašavaju da nema bojazni da je virus ušao u ovu ustanovu jer je kod novoinficirane osobe utvrđen prilikom preventivnog testiranja.

-To je ljekar Kantonalne bolnice koji je već više od dvije sedmice na godišnjem odmoru, a prethodno je radio na Trijažnom odjelu s pacijentima oboljelim od Covid 19, međutim kako se rasformirao trijažni odjel, on je s kolegicom specijalizanticom otišao na odmor tako da nisu radili u bolnici. Praksa nam je da se svi uposleni testiraju prije nego što dođu na posao sa godišnjeg odmora da ne bi unijeli infekciju, a tako je i on preventivno testiran - kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim. dr. Nermina Kamenica.

Danas je ovoj ustanovi dopremljen i respirator čiju je nabavku finansirala Evropska unija, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa kojeg provodi UNDP.

- Riječ je o kliničkom respiratoru, a ta donacija je od velikog značaja za ovu ustanovu a sve to zahvaljujući saradnji Vlade BPK i UNDP-a koji su od početka pandemije uz nas i prethodno nam je dopremljen mobilni RTG aparat i zaštitna oprema. Sada je ova ustanova mnogo opremljenija i spremnija za borbu protiv Covida 19 - naglasila je Kamenica.

Premijerka BPK-a Aida Obuća istakla je da je riječ o nastavku dobre saradnje UNDP-a i Vlade BPK, kroz konkretnu pomoć misije EU u BiH.

-Nedavno smo dobili mobilni RTG asparat u vrijednost većoj od 160.000 KM, a sada je dopremljen respirator koji će biti od velike koristi Kantonalnoj bolnici. Ova donacija EU se implementira kroz značajan projekt na nivou cijele BiH u koji je uključen i BPK Goražde. UNDP nas prati od samog početka i mi svakodnevno dobijamo i zaštitnu opremu koju distribuiramo medicinskim ustanovama - kazala je Obuća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Opremanje Kantonalne bolnice Goražde iz sredstava Vlade FBiH

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana