Svijet     | 23.06.2020. 16:01 |

Sjedinjene Države žele proširiti novi nuklearni sporazum s Rusijom

FENA Internet

BEČ, 23. juna (FENA) - Sjedinjene Države žele da prošire svoj glavni sporazum s Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja kako bi uključivao svo atomsko oružje, izjavio je šef američkog pregovaračkog tima o novom sporazumu s Moskvom.

Specijalni američki predsjednički izaslanik za kontrolu naoružanja, Marshall Billingslea, također je kazao kako Washington namjerava nastaviti s pritiskom na Kinu da se uključi u razgovore o smjeni Novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) iz 2010 godine koji ističe u februaru.

Dvije strane, koje su bile suparnice u Hladnom ratu, usuglasile su se oko uspostave tehničkih radnih grupa i održavanja novih razgovora, vjerovatno krajem jula ili početkom augusta, ali nisu pružile nikakve detalje o radnim grupama.

Washington želi da Peking bude dio tog mehanizma jer tvrdi da Kina tajno povećava obim i domete svog nuklearnog oružja, ali se Moskva zalaže za multilateralni sporazum, koji bi eventualno uključivao Francusku i Britaniju, tvrdi Billingslea.

- Mi, Sjedinjene Države, namjeravamo i vjerujemo da naredni sporazum mora pokrivati kompletno nuklearno naoružanje, ne samo takozvano "strateško nuklearno oružje" – izjavio je on na konferenciji za novinare u Beču koja je uslijedila nakon razgovora održanih u ponedjeljak.

Novi START limitira strateško nuklearno oružje dvije zemlje na po 1.550 bojevih glava, daleko manje od hiljada komada atomskog oružja koje posjeduju.

Prošle se godine Washington povukao iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), dok visoki američki zvaničnici navode da je Moskva razmjestila "višestruke bataljone" krstarećih projektila širom Rusije, kršeći tako sporazum, i da neki od njih "imaju sposobnost da pogode ključne evropske ciljeve".

Rusija to negira, tvrdeći da je domet njenih projektila svrstava izvan tog sporazuma. Širi sporazum bio bi bi neophodan da se prevaziđu takvi sporovi i izbjegne dodatno slabljenje mehanizama globalne kontrole naoružanja.

Kina, čiji je nuklearni arsenal samo djelić onoga koji pojeduju Sjedinjene Države ili Rusija, odbacila je američke pokušaje da bude uvučena u pregovore.

Billingslea je postavio sliku kineskih zastava oko pregovaračkog stola prije nego što su razgovori počeli, u pokušaju koji je Peking nazvao „činom perfomansa“.

Rusija tvrdi da je uključivanje Kine u pregovore nerealno, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije