Kultura     | 23.06.2020. 16:49 |

Medicinski Univerzitet Beč: Istraživanje o ljudskoj i umjetnoj inteligenciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Vještačka inteligencija (AI) se u medicini sve više koristi kao podrška. Međutim, potencijal tih aplikacija kao i njihove negativne strane još uvijek nisu do kraja istražene. Istraživanje koje je proveo Medicinski univerzitet u Beču prikazalo je neiskorišteni potencijal saradnje ljudske i vještačke inteligencije u medicini.

Rad objavljen u stručnom časopisu "Nature Medicine" se bavi proučavanjem interakcije između ljudske i vještačke inteligencije iz više perspektiva i u okviru relevantnih scenarija.

Iako se autori Philipp Tschandl, Harald Kittler i Christoph Rinner u eksperimentu ograničavaju na dijagnozu karcinoma kože, dobijena saznanja se daju primijeniti i na druga polja u medicini, saopćeno je iz Eurocmm-a. 

U eksperimentu su 302 ispitanika procjenjivala dermatoskopske slike benignih i zloćudnih promjena na koži, i to u dva navrata, samostalno i uz pomoć umjetne inteligencije, kroz više varijacija, saopćeno je.

- Ispostavilo se da je umjetna inteligencija bila od izuzetnog značaja u jednoj od tri varijacije dijagnostike, i to prilikom izlistavanja svih mogućih dijagnoza što je poboljšalo tačnost konačne dijagnoze za 13 posto. Kao zaključak studije autori su naveli da će se ljudska i umjetna inteligencija u budućnosti dopunjavati i skupa poboljšati brigu o pacijentima – navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Beču festival 'Digital Days' o budućnosti digitalnih usluga i alata

U Beču procvjetala biljka stara 32.000 godina

Beč: Naučnici izumili jednostavan aparat za kiseonik

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'