Kultura     | 23.06.2020. 17:11 |

Francuski ministar imenovao Mebarkija 'Vitezom iz reda Akademskih palmi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Francuski ministar za obrazovanje i mlade Jean-Michel Blanquer imenovao je Nordinea Mebarkija "Vitezom iz reda Akademskih Palmi" Republike Francuske.

Službenu medalju će Mebarkiju uručiti francuski ambasador na ceremoniji koja će biti održana sutra u Sarajevu.  

Odlikovanjem iz reda Akademskih Palmi odlikuju se osobe koje su dale poseban doprinos obrazovanju i bogaćenju kulturnog naslijeđa u Francuskoj i cijelom svijetu.

Među bh. ličnostima koje su primile ovo odlikovanje, nalaze se profesori Zdravko Grebo i Hanifa Kapidžić, koji su odlikovani ordenom "Oficira iz reda Akademskih palmi" Republike Francuske.

Tim odlikovanjem, francuski ministar za obrazovanje i omladinu želi ukazati na izvrstan rad Merbarkija već više od 15 godina u Međunarodnom francuskom koledžu u Sarajevu na polju obrazovanja i promocije francuske kulture u Bosni i Hercegovini.

Mebarki živi i radi u Sarajevu već 16 godina i svjestan je značaja obrazovanja i kulture. Kao nastavnik, zatim direktor osnovne škole, doprinio je kvaliteti pedagoškog obrazovanja u Međunarodnoj francuskoj školi u Sarajevu, u kojoj će od naredne školske godine, od septembra, preuzeti funkciju direktora ustanove.

Međunarodni francuski koledž u Sarajevu otvoren je 14. septembra 2011. i postao je za manje od deset godina druga po veličini francuska škola na zapadnom Balkanu sa više od 250 učenika i jedna je od najvećih međunarodnih škola u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Francuska ambasada: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji zbog čega je potrebno nastaviti i intenzivirati reforme

U Sarajevu konferencija o izazovima u oblasti zaštite životne sredine

U Sarajevu sutra konferencija o izazovima u oblasti zaštite životne sredine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'