Ekonomija     | 24.06.2020. 11:52 |

Bevanda se nada da će posao u vezi s usvajanjem budžeta biti uskoro okončan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputilo je jučer Predsjedništvu BiH Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda podsjetio je da BiH nije imala budžet u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa Covid -19.

- Iako nismo izgubili kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog finansiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovne aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije - kazao je Bevanda.

On smatra da je usvajanje nacrta budžeta u Vijeću ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagaču Predsjedništvu BiH, dobra poruka te da će u drugoj polovini godine biti osigurana sredstva za započete projekte kako bi se snažnije odgovorilo na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za priduživanje Evropskoj uniji.

Kako ističe u saopćenju, predloženim budžetom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali ove godine nastali su iznenadni prioriteti nakon koronavirusa, ali nije dovedeno u pitanje funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama.

Izrazio je nadu da će posao u vezi s usvajanjem budžeta biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da se to neće događati u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim.

Odluka o privremenom finansiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. jula i sva plaćanja su u zakonskim okvirima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja budžeta nakon zaključka Predsjedništva i bit će spremno da i dalje postupa u skladu sa Ustavom i zakonima, bilo da je riječ o novom budžetu ili donošenju odluka o privremenom finansiranju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'